17 mei in het teken van de regenboog

4 mei 2018
Actiedomein: Samenleving
Discriminatiegrond: Seksuele geaardheid

Om de aandacht te vestigen op de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT, 17 mei), zetten onze lokale contactpunten overal in Vlaanderen kleurrijke activiteiten op podium.   

  Antwerpen, Aalst en Sint-Niklaas: zoveel kleuren paars

  Een paars kledingstuk dragen om te tonen dat je tegen LGBT-fobie bent? Al sinds 2012 moedigt de actie ‘Paars’ leerlingen aan om mee te doen en zo hun solidariteit te tonen. 

  In samenwerking met vzw Joen, Stad Aalst, Stad Antwerpen en Stad Sint-Niklaas deelt Unia daarom op 17 mei duizenden paarse polsbandjes uit in scholen in Antwerpen, Aalst en Sint-Niklaas. Ook de leerkrachten krijgen een verrassing: een infobundel met tips om rond holebi-thema’s aan de slag te gaan. 

  Unia en Rebus bezoeken West-Vlaamse hogescholen

  Hand in hand over straat lopen, je partner een zoen geven, gewoon jezelf zijn… Zelfs in 2018 is dit nog niet vanzelfsprekend.

  Daarom bundelen Unia en Rebus op 17 mei de krachten en gaan we in Brugge, Oostende, Kortrijk en Roeselare op bezoek bij verschillende hogescholen met een kleurrijke fotobooth. Daar kunnen de studenten tonen dat liefde al is wat telt door leuke (groeps)selfies te posten met #LoveIsAll.

  Wil je meer weten? Ga naar het Facebookevent. 

  Regenboogtentoonstelling in Brugge

  In Brugge graaiden Brugse kinderen in hun knutseldoos om de mooiste tekeningen te maken rond de thema’s genderdiversiteit en seksuele oriëntatie. Leerkrachten gingen aan de slag met didactisch materiaal om deze wedstrijd te ondersteunen. De kleurrijke tekeningen die de diversiteitsdienst van Brugge ontving, pronken vanaf 17 mei in de tentoonstelling: ‘Alle kleuren van de regenboog – liefde en gelijke rechten in Brugge door kinderogen’. Bezoeken? Dat kan van 17 tot 31 mei (Mijn Brugge, stationsplein).

  Tijdens de feestelijke opening wordt ook het regenboogactieplan 2018-2020 voorgesteld, en worden de prijzen van de tekenwedstrijd overhandigd.   

  Regenboogweek in Genk

  In Genk is het de hele week druk rond IDAHOT. Van 15 tot 19 mei organiseert de iniatiefwerkgroep OGWA (Ook Genks Wel Anders) in samenwerking met Unia en de Stad Genk een waaier van activiteiten. Wat dacht je van een pop-up regenboogcafé (16 mei), een filmavond in de Euroscoop (17 mei) of een knallend slotfeest (18 mei)? Hou de Facebookpagina van OGWA in de gaten.

  Elk gezin anders, allemaal Gent

  Gezinnen met of zonder kinderen, met twee papa's of twee mama's, met één ouder of nieuw samengestelde gezinnen? Elk gezin is welkom op de gratis Familie-namiddag met animatie en workshops in Gent. Kom dus op zaterdag 12 mei naar de Kammerstraat en maak een leuke gezinsfoto, eet een lekker tussendoortje, doe mee aan een workshop, bezoek de standenmarkt of speel samen op straat. 

  Deze dag wordt o.a. georganiseerd door Unia, Stad Gent, çavaria, Casa Rosa, Freetime, IN-Gent en vzw Jong.

  Hasselt: IDAHOT op de radio

  In Hasselt wordt een speciale radio-uitzending aan IDAHOT gewijd in het Regenbooghuis Limburg: enkele gasten komen er langs om hun verhaal te doen en je kan een verzoeknummer aanvragen. 

  Het Regenbooghuis zal geopend zijn van 17:00 tot 22:00 uur (de uitzending duurt tot 21:00 uur). Live luisteren? Dat kan via 106.1 FM (Hasselt) of via de livestream

  Daarnaast delen we samen met lokale partners strikjes in de regenboogkleuren uit aan relevante organisaties en bv's, om zo de aandacht te vestigen op IDAHOT. 

  Mechelen: overal regenbogen!

  Ook in Mechelen bruist het van de initiatieven. De regenboogvlag wappert er aan het stadhuis en het politiekantoor, de zitbank in de Kruidtuin wordt in de regenboogkleuren geverfd en verschillende lokale partnerorganisaties delen regenboogbuttons uit. Mechelaars worden bovendien opgeroepen om een regenboogfilter toe te voegen aan hun digitale profiel of om hun beste regenboogfoto te delen met de hashtag #IDAHOT of #2800love.

  Stad Mechelen organiseert op 25 mei bovendien samen met çavaria en Unia een studievoormiddag ‘Maak kennis met Lou en zijn vriendjes’. Alle kleuterscholen ontvangen gratis een educatief pakket met drie boekjes die diversiteit in de kijker zetten.

  Turnhout: film 'God's Own Country'

  In Turnhout kan je dankzij MOOOV de film 'God's Own Country' gaan kijken op 15 en 17 mei. De film gaat over een intense verhouding tussen Gheorghe en Johnny, die samen op een boerderij werken. 

  Afsluiter? Pride! 

  Ook dit jaar vind je Unia opnieuw op de Pride Village van de Belgian Pride in Brussel! 19 mei staan we er klaar om jullie talrijk te verwelkomen. Je kan bij ons een gepersonaliseerde badge maken of je schriftelijk afreageren op onze 'muur van de homofobie'.