6 leden van extreemrechtse groepering Nation veroordeeld
Op woensdag 17 februari 2016 veroordeelde de Brusselse correctionele rechtbank zes leden van Nation tot gevangenisstraffen (tussen 9 en 18 maanden, met uitstel) en boetes voor het toebrengen van slagen en verwondingen tegen een persoon, speciaal op grond van zijn toestand als dakloze, op het Luxemburgplein in Brussel in juni 2015. Unia had zich in deze zaak burgerlijke partij gesteld.
De feiten deden zich voor op 1 juni 2015, in de marge van een manifestatie voor mensen zonder papieren. Daarop organiseerde Nation de zogenoemde 'maandagen van de legaliteit', waarbij ze leden en supporters opriep elke week naar het Luxemburgplein af te zakken om de manifestaties van de sans-papiers te dwarsbomen. Het was dus op zo'n maandag dat zes leden van het extreemrechtse Nation een dakloze van Poolse afkomst op gewelddadige manier aanvielen, vlak voor het Europees Parlement. De afranseling werd echter door een getuige gefilmd, en de beelden gingen rond op de sociale netwerken. De daders werden snel opgepakt.
De correctionele rechtbank van Brussel oordeelde dat de slagen en verwondingen speciaal waren ingegeven door haat en minachting, omdat de daders oog in oog kwamen te staan met een persoon die de kenmerken belichaamt waartegen zij binnen Nation militeren, met name de herkomst, de financiële situatie/sociale afkomst en de vermeende politieke overtuigingen. Ze waren er immers van overtuigd dat ze met een 'linkse rat' te maken hadden, om het met hun woorden te zeggen.
Uit het strafdossier blijkt dat de leden van Nation het slachtoffer onder de demonstranten hadden gespot en dat ze vanop een caféterras apenkreten nabootsten telkens mensen van zwarte huidskleur voorbijkwamen.
'De antiracisme- en antidiscriminatiewetten voorzien zwaardere straffen (verzwarende omstandigheden) wanneer slagen en verwondingen worden toegebracht met een dergelijk verwerpelijk motief. Dit is dus een duidelijke overwinning in de strijd tegen haat en minachting', besluit Els Keytsman, directeur van Unia.
Beroep in 2021
Eén van de beklaagden, een gewezen leider van de beweging Nation, was in beroep gegaan omdat hij vond dat er geen sprake was van een haatmotief bij de feiten van agressie. Maar het hof van beroep bevestigde met een arrest van 27 januari 2021 de beslissing die de rechter in eerste aanleg had genomen. Zo sloot het hof van beroep zich aan bij de interessante beschouwingen, gemaakt in eerste aanleg.
Vergelijkbare artikels
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Twee extreemrechtse activisten veroordeeld voor alternatieve Hitlergroet en online hatespeech
Unia is tevreden met de veroordeling van twee extreemrechtse activisten in twee zaken waarin zij als burgerlijke partij optrad. De twee mannen werden vervolgd voor het uitbrengen van de alternatieve nazi-groet en online haatzaaien.
Apenpokkenvirus: stigmatisering is een doodlopend straatje
Moeten we ervoor vrezen om opnieuw in een periode terecht te komen waarin homoseksuele mannen met de vinger worden nagewezen, zoals dat het geval was tijdens de aidsepidemie?
Racistische aanval op jonge vuilnisophaler: terecht veroordeeld
De correctionele rechtbank van Dinant heeft de aanvaller van een jonge vuilnisophaler van Afrikaanse origine veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een boete van 800 euro wegens slagen en verwondingen met als verzwarende omstandigheid racistische motieven. "Unia was burgerlijke partij in deze zaak en wij zijn blij dat deze racistische en gratuite aanval is bestraft," zegt Unia-directeur Els Keytsman.