Akkoord dienstenchequesector: mag het iets meer zijn?
Unia is tevreden over het akkoord tussen de sociale partners dat discriminatie in de dienstenchequesector aanpakt, maar kan zich niet vinden in het gebrek aan overheidscontroles op discriminatie. Unia verwacht van minister Peeters dat hij de sociale partners aanspoort tot meer engagement.
Unia vraagt dat het akkoord verder wordt uitgewerkt met bindende gedragsregels voor de hele sector. Vrijblijvende gedragsregels, zoals de aangekondigde ‘bedrijfspolicy met gedragscode rond discriminatie’, volstaan niet. Er is nood aan resultaatsverplichtingen in een algemeen verbindend verklaarde cao, zoals dat in de uitzendsector het geval is.
Zo kan de inspectie dienstenchequeondernemingen die de sectorale gedragsregels overtreden administratief sanctioneren. De aangekondigde vormingen en sensibilisering zijn dan weer positieve elementen, waaraan Unia graag verder wil meewerken.
Vragen over mystery calls
Het organiseren van mystery calls om discriminatie op te sporen, is een goede zaak. Maar ook hier blijft Unia op zijn honger zitten. Waarom worden deze mystery calls alleen door de werkgevers georganiseerd en niet door de overheid? Zal er transparantie zijn over de resultaten van deze controle? Welke resultaten krijgt de inspectie?
In zijn resolutie vroeg het parlement aan de federale regering om samen te zitten met de sociale partners over het opzetten van zelfregulering en zelfcontrole. Dat er nu binnen één sector, en dan nog enkel door de werkgevers, een vorm van mystery calls wordt opgestart is onvoldoende. Minister Peeters moet zijn rol spelen en meer engagement van de sociale partners vragen. Unia zal hierover een aanbeveling aan de minister overmaken.
Vergelijkbare artikels
Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie
Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.
Onderzoek: ongelijkheden en raciale discriminatie in de gezondheidszorg
Unia lanceerde een studie over ongelijkheden en racisme die door patiënten worden ervaren in de gezondheidszorg in België. Ontdek meer informatie.
Discriminatie in de dienstenchequesector: Vlaanderen mist historische kans
Het Vlaams Parlement keurt vandaag de invoering van praktijktesten in de dienstenchequesector goed. Unia is tevreden dat de minister werkgevers uit de dienstenchequesector ondersteunt en financiert om stilaan tot een gedragswijziging te komen. Maar het blijft een kerntaak van de overheid om er zelf op toe te zien dat al haar burgers gelijk behandeld worden.
20 procent van de bevolking wil geen schoonkind met een andere huidskleur
20 procent van de bevolking stoort het dat hun zoon of dochter zou thuiskomen met een partner die een andere huidskleur heeft. Dat blijkt uit de marge van een bekendheidsonderzoek dat Unia deed bij meer dan 2500 Belgen*. Unia start een sensibiliseringsactie op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, 21 maart.