Antidiscriminatiewetgeving is hefboom in strijd tegen radicalisering
Predikers en andere propagandavoerders die aanzetten tot haat, discriminatie of geweld kunnen vervolgd worden door de antidiscriminatiewetgeving. Jammer genoeg gebeurt dat vandaag veel te weinig, zo schetste Unia-directeur Patrick Charlier in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Het tussentijdse rapport van de commissie is nu beschikbaar.

De expertise die Unia opbouwde en de antidiscriminatiewetten in ons land kunnen een rol spelen in de aanpak van radicalisme. Het verspreiden van boodschappen die aanzetten tot haat zijn immers strafbaar, benadrukt Charlier.
Vrijheid van meningsuiting?
De vrijheid van meningsuiting beschermt veel geuite meningen. Ook deze die mensen kwetsen, verontrusten of choqueren. Maar die vrijheid is niet absoluut. Van zodra uitspraken de openbare veiligheid of de openbare orde in het gedrang brengen, worden ze niet beschermd door het recht op vrije meningsuiting en zijn ze strafbaar, voegt Charlier eraan toe.
Extra: hier vind je het Unia-rapport dat de gevolgen van de aanslagen analyseert.
Vergelijkbare artikels
Nieuwe Vlaamse instelling in de maak: Unia focust op samenwerking
De Vlaamse regering heeft op vrijdag 16 juli 2021 een nota goedgekeurd die de contouren schetst van de regionale mensenrechteninstelling die ze wil oprichten. “Wij nemen akte van deze evolutie in het dossier”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia.
Unia neemt het op voor samen-leven, ook in tijden van coronacrisis
De coronacrisis die ons land teistert, heeft het onderlinge wantrouwen bij de burgers aangewakkerd. “Wij constateren dat er een sterke neiging is om schuldigen of zondebokken aan te wijzen”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia. “Een trend waar we tegen moeten ingaan. Niemand wordt daar beter van. We kunnen veel beter de talloze vormen van solidariteit ondersteunen die door de pandemie zijn ontstaan. De coronacrisis is zeker nog niet voorbij. We moeten leren leven met dit virus zonder de verbondenheid in onze samenleving kapot te maken.”
Afwijken van fundamentele rechten stemt ongerust
We zijn gehecht aan onze rechten. Als we van die rechten zo vanzelfsprekend kunnen genieten, staat dit los van onze maatschappelijke positie, onze afkomst, ons geslacht. We geloven nogal gauw dat deze onvervreemdbare rechten, de mensenrechten, voor immer en altijd verworven zijn.
Getrakteerd op discriminatie in het Gentse nachtleven? Meld het!
Vanaf vandaag blazen we samen met de Stad Gent het sms-nummer 8989 nieuw leven in. Ben je slachtoffer of getuige van discriminatie in de horeca, dan kan je dat heel eenvoudig: stuur een gratis sms met het woord ‘Melding’ naar 8989.