2 nieuwe antiracismeplannen in Franstalig België
De Franse gemeenschap en het Waals gewest stelden elk hun antiracismeplan voor de periode 2023-2026 voor. Eerder brachten al de federale regering en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hun plan uit om racisme te bestrijden. Unia ziet naast een aantal positieve punten ook een aantal werkpunten in de 2 nieuwe antiracismeplannen.
Positieve punten
Na analyse van de antiracismeplannen ziet Unia volgende sterktes:
- Beide entiteiten zullen antiracismeraden oprichten waarvan Unia deel zal uitmaken. Deze raden brengen academische experts, sociale partners en verenigingen samen die racisme bestrijden. De raden zullen adviezen uitbrengen en concrete acties voorstellen.
- Ze zullen hun antiracismewetgeving evalueren en eventueel hervormen.
- Wallonië zal teksten goedkeuren die proactieve praktijkteksten op het gebied van huisvesting en werkgelegenheid mogelijk maken.
- De Franse gemeenschap plant maatregelen om diversiteit in de overheidssector te bevorderen, met inbegrip van de uitvoering van positieve actieplannen.
Nog enkele verbeterpunten
Unia heeft indirect kunnen bijdragen aan de twee plannen via de Interministeriële conferentie racismebestrijding, maar kon vooraf geen formeel advies uitbrengen. Vandaag zien we in de plannen helaas nog een aantal gemiste kansen. We hoopten bijvoorbeeld op uitgewerkte operationele instrumenten om beter zicht te krijgen op:
- tijdschema’s voor de verschillende geplande maatregelen
- budgetten die zullen toegewezen worden aan de verschillende assen van het plan
En nu?
De goedkeuring van deze twee nieuwe antiracismeplannen is slechts een eerste stap. In de komende jaren moeten de geplande maatregelen worden uitgevoerd en gefinancierd. Unia vindt het absoluut noodzakelijk dat op de uitvoering van het plan wordt toegezien door een begeleidingscommissie. Daarin zou naast de overheid ook een brede vertegenwoordiging van het middenveld moeten zitten. Dit in afwachting van de afkondiging van het Nationaal Actieplan tegen Racisme (Napar), waarin alle entiteiten van het land zijn verenigd en waarop we al meer dan twintig jaar wachten…
Vergelijkbare artikels
Onderzoek - zelf je origine definiëren bij gegevens over gelijkheid
Om discriminatie en ongelijkheid te bestrijden, zijn gegevens nodig over gelijkheid (equality data) en over de origine van mensen die deze discriminatie ondergaan. Zo kunnen we dergelijke discriminatie en ongelijkheid identificeren, acties opzetten en de impact van die acties evalueren. De studie wordt gefinancierd door de Cel Gelijke Kansen van de Federale Overheidsdienst Justitie.
Dag tegen Racisme 2023
De Internationale Dag tegen Racisme op 21 maart 2023 is de perfecte gelegenheid om een stand van zaken op te maken rond racisme. Uit de meldingen bij Unia blijkt helaas dat racisme ook in 2022 voor heel wat mensen in België een dagelijkse realiteit was.
Brussels plan tegen racisme zet stap in goede richting
Op donderdag 15 december 2022 heeft de Brusselse regering haar nieuwe antiracismeplan 2023-2026 aangenomen. Het plan omvat een vijftigtal maatregelen in verschillende bevoegdheidsdomeinen.
Unia tevreden met de goedkeuring van federale maatregelen ter bestrijding van racisme
Half juli keurde de federale regering 70 maatregelen ter bestrijding van racisme goed. Unia is tevreden met deze eerste maatregelen, maar betreurt het dat deze maatregelen niet zijn goedgekeurd in het kader van het interfederaal plan ter bestrijding van racisme waarop al meer dan 20 jaar gewacht wordt.