Unia tevreden met de goedkeuring van federale maatregelen ter bestrijding van racisme
Half juli keurde de federale regering 70 maatregelen ter bestrijding van racisme goed. Unia is tevreden met deze eerste maatregelen, maar betreurt het dat deze maatregelen niet zijn goedgekeurd in het kader van het interfederaal plan ter bestrijding van racisme waarop al meer dan 20 jaar gewacht wordt.
De goedkeuring van 70 federale maatregelen ter bestrijding van racisme op verschillende domeinen (werk, gezondheid, justitie, overheidsdiensten, digitale sector …) is zeker een stap in de goede richting. Unia is dan ook ingenomen met het federale initiatief, waarmee België zijn verbintenis gedeeltelijk nakomt.
Ons land heeft zich er in 2001, na de conferentie van Durban, toe verbonden een interfederaal plan ter bestrijding van racisme aan te nemen. Voor Unia moet een dergelijk plan ambitieus zijn en alle sectoren van de samenleving benaderen, zodat alle entiteiten van het land gecoördineerde actie kunnen ondernemen, wat helaas nog niet het geval is.
Unia roept de verschillende entiteiten van het land dan ook op een compromis te sluiten om dit langverwachte interfederaal plan eindelijk waar te maken.
Vergelijkbare artikels
Dag tegen Racisme 2023
De Internationale Dag tegen Racisme op 21 maart 2023 is de perfecte gelegenheid om een stand van zaken op te maken rond racisme. Uit de meldingen bij Unia blijkt helaas dat racisme ook in 2022 voor heel wat mensen in België een dagelijkse realiteit was.
Brussels plan tegen racisme zet stap in goede richting
Op donderdag 15 december 2022 heeft de Brusselse regering haar nieuwe antiracismeplan 2023-2026 aangenomen. Het plan omvat een vijftigtal maatregelen in verschillende bevoegdheidsdomeinen.
[Opinie] Krijgen we nu EINDELIJK een ambitieus plan ter bestrijding van racisme in België?
De uitwerking van een nationaal actieplan tegen racisme, dat meer dan een jaar geleden van start ging, lijkt vastgelopen. Dat moet vooruit, benadrukt Unia-directeur Els Keytsman in een opiniestuk.
Unia pleit voor dringende maatregelen tegen structurele discriminatie voor mensen van Afrikaanse origine
Op de Internationale dag tegen racisme publiceert Unia een rapport over de discriminatie van personen van Afrikaanse origine in België en doet ze een reeks aanbevelingen. In de domeinen werkgelegenheid, huisvesting en onderwijs zijn de discriminatie en ongelijkheid van deze groep het meest voelbaar. "Het contrast tussen hun hoge opleidingsniveau en hun lage werkgelegenheidsgraad is frappant," zegt Els Keytsman, directeur van Unia.