‘Het deksel en de beerput’: tijd voor een plan tegen racisme
De aangrijpende tekst ‘Ik ben het beu’ van Dalilla Hermans roept veel verontwaardiging op. Na het graffiti-incident bij journalist Peter Verlinden, de getuigenis van Ted Bwatu, die wegens racisme uit Antwerpen vertrok, en het verhaal over de blanke taxichauffeurs, krijgen we nu een blik in het leven van een doodgewone Vlaamse vrouw. Met een donkere huidskleur.
Achter de moedige getuigenissen die verschijnen zitten duizenden verhalen van mensen wier stem we niet te horen krijgen in de media. In het onderwijs, op de woningmarkt of bij het zoeken naar een geschikte job: in alle sectoren komen zij dagelijks met racisme en discriminatie in aanraking. Het zijn vaak pijnlijke verhalen die mensen hun leven lang met zich meedragen. Het is de opdracht van het Interfederaal Gelijkekansencentrum om in die situaties te bemiddelen en te zoeken naar een oplossing. Dat doen we in concrete gevallen en op vraag van melders, en we zetten onze expertise ook om in voorstellen voor het beleid.
In ons recentste ‘Jaarverslag Discriminatie/Diversiteit’ hebben we niet toevallig gepleit voor een actieplan tegen racisme. Beleidsmakers moeten daar duidelijkheid over scheppen. Gedaan met het oogluikend toelaten van racisme, in de hoop dat het wel vanzelf zal weggaan. Het Centrum vraagt een overtuigend signaal voor een actieplan dat radicaal inzet op de strijd tegen racisme en discriminatie. Een plan met zowel een preventief als een repressief luik is meer dan ooit nodig.
We moeten vandaag, op de Internationale Dag van de Migrant, beseffen dat onze samenleving superdivers is en zal blijven. Het is tijd – met de woorden van Dalilla – dat beleidsmakers, media en de goegemeente van welwillende burgers die maatschappij willen aanvaarden en omarmen. De vele reacties en steunbetuigingen voor haar oproep tonen dat er een breed draagvlak bestaat voor de strijd tegen racisme en discriminatie. Tijd dat elke overheid in dit land en de hele samenleving daar een prioriteit van maakt.
Foto: France Dubois
Vergelijkbare artikels
Twee extreemrechtse activisten veroordeeld voor alternatieve Hitlergroet en online hatespeech
Unia is tevreden met de veroordeling van twee extreemrechtse activisten in twee zaken waarin zij als burgerlijke partij optrad. De twee mannen werden vervolgd voor het uitbrengen van de alternatieve nazi-groet en online haatzaaien.
Racistische aanval op jonge vuilnisophaler: terecht veroordeeld
De correctionele rechtbank van Dinant heeft de aanvaller van een jonge vuilnisophaler van Afrikaanse origine veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een boete van 800 euro wegens slagen en verwondingen met als verzwarende omstandigheid racistische motieven. "Unia was burgerlijke partij in deze zaak en wij zijn blij dat deze racistische en gratuite aanval is bestraft," zegt Unia-directeur Els Keytsman.
Racistische aanval in station Aarschot opnieuw veroordeeld in hoger beroep
De daders die in 2018 een zwarte jongen op de treinsporen van Aarschot duwden, werden deze week door het hof van beroep van Brussel veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, een boete van 800 euro en een schadevergoeding van 10 000 euro aan het slachtoffer.
Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht
Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.