Hoofddoekenverbod: twee verschillende adviezen van Europees Hof
Als een bedrijf zijn werkneemsters verbiedt een hoofddoek te dragen wanneer zij in contact komen met klanten, dan is er sprake van directe discriminatie. Dat adviseert de advocaat- generaal van het Europese Hof van Justitie, Eleanor Sharpston in een Franse zaak. Haar advies van 13 juli 2016 is in tegenspraak met dat van een andere advocaat-generaal van hetzelfde Hof over een Belgische zaak die Unia opvolgt.
Dat advies van eind mei 2016 ging over het ontslag van een werkneemster bij een beveiligingsfirma. Toen vond Juliane Kokott een hoofddoekenverbod toelaatbaar als het gebaseerd is op een bedrijfsreglement waarin staat dat zichtbare politieke, levensbeschouwelijke of religieuze symbolen niet zijn toegestaan ( zaak C-157/15).
De adviezen van de advocaat-generaal zijn niet bindend. Het Europees Hof moet zich nu buigen over de twee zaken en zich uitspreken in een arrest. Unia hoopt dat de uitspraak van het Hof meer rechtszekerheid zal creëren.
Vergelijkbare artikels
Advies bij het ontwerp van Vlaams Horizontaal Gelijkekansenbeleidsplan
Unia heeft met het kabinet van de Vlaamse minister van Gelijke Kansen aan tafel gezeten over het doelstellingenkader 'Vlaams Horizontaal Gelijkekansenbeleid 2015-2019'.
Racisme, homofobie en afwijzing van de ander: het gebeurt steeds openlijker
Unia publiceert een eerste balans van haar in 2015 geopende dossiers.
Unia in een notendop (videoclip)
Ben je gediscrimineerd? Of heb je vragen over discriminatie? In deze videoclip ontdek je wat Unia voor jou kan betekenen.
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.