Internationale Roma Dag: aan het woord vier Roma

7 april 2016
Discriminatiegrond: Racisme

8 april, Internationale Roma Dag,  geeft Unia  het woord aan vier mensen. Alle vier hebben ze een Roma-achtergrond waar ze trots op zijn, maar ze zijn ook meer dan hun achtergrond. Daarom spreken ze vandaag  over hun dromen, inspiratie en troost.  

Achtergrond

Roma vormen vandaag de grootste etnische minderheid in Europa en zijn vaak het mikpunt van systematische discriminatie op de schoolbanken, op de werkvloer en in de straten. Na het uiteenvallen van het Oostblok migreerde een grote groep Roma naar België. Ook tijdens de oorlog om Kosovo (1999) vluchtten Roma naar ons land. De meesten kwamen na de EU-toetredingen van Slowakije (2004), Bulgarije en Roemenië (2007). Van de ongeveer 12 miljoen Roma in Europa zouden er 30.000 Roma in België verblijven.

Unia-dossiers

Unia behandelt meldingen over discriminatie van Roma en heeft oog voor hun kwetsbare positie in de samenleving. In 2015 opende Unia 22 nieuwe dossiers over mogelijke discriminatie van Roma. Unia gaat structureel aan de slag met de problemen van Romakinderen in het onderwijs en werkt mee aan de verbetering van de stereotyperende beeldvorming over Roma. Unia wil dat de Nationale Strategie voor de Integratie van de Roma  geen dode letter blijft.

Getuigenissen

Emiliya

"Als Bulgaarse vroedvrouw ligt het me na aan het hart hoe Belgische ziekenhuizen jongbakken ouders gidsen doorheen hun eerste momenten als ouder. Hier worden mensen aangemoedigd om samen de eerste stappen te zetten. In mijn moederland blijft de vader mijlen van de verloskamer en ziet hij de baby soms pas na uren wachten. In België delen koppels die eerste vreugdemomenten direct en ze zijn er voor elkaar. Ze genieten van het mooiste geschenk van het leven: hun baby. Volgens mij is dit de beste manier om ouders te worden! Samen!".

Emiliya (30) komt uit Bulgarije, woont in België sinds 2008 en werkt in de sociale sector.

Janetta

"Het is niet omdat dingen moeilijk zijn dat we niet durven, het is omdat we niet durven dat ze moeilijk zijn”. Met dat motto van Seneca in mijn achterhoofd, kijk ik het leven recht in de ogen en bouwde hier iets nieuws op. Ik studeerde, greep de kansen die ik kreeg en was vastberaden om mijn kennis door te geven. De strijd tegen armoede, sociale uitsluiting, discriminatie en racisme moeten we elke dag blijven voeren. Ook in mijn job is dat heel belangrijk: ik ben ervaringsdeskundige binnen enkele overheidsdiensten. Maar ook na mijn uren geef ik een stem aan de meest kwetsbaren. Wederzijds vertrouwen en moed opbrengen om het onbekende in het gezicht te kijken, daar draait het om in mijn leven."  

Janetta (36) komt uit Slowakije, woont in België sinds 1996 en werkt voor de overheid.

Darius

"Het is verschrikkelijk wat er gebeurde op 22 maart in Brussel. Ik vrees dat mijn  kinderen opgroeien in een tijd waar angst en onmacht hand in hand gaan. Wie biedt tegenwoordig nog zekerheid of bescherming? Met al die veiligheidsdiensten in onze straten en scholen, voel ik mij meer bewaakt dan zeker.

Daarom  moet ik als ouder mijn kinderen vooral hoop, geloof en liefde bijbrengen. Zo kunnen ze in vrijheid hun eigen dromen realiseren, temidden van één van de meest interculturele steden op deze planeet. Zo kunnen ze hun eigen dromen najagen zonder angst."

Darius (34) komt uit Roemenië. Hij woont sinds 2002 in België  met zijn vier kinderen. Darius werkt in de sociale sector.

Elvira

"Door België durf ik terug te geloven in mijn dromen. Eén ervan was film studeren. Dat doe ik nu. Ik voel het: hier kan ik het maximum uit mijn leven halen. Hier ben ik geen  toeschouwer, maar een actrice op de bühne van mijn eigen leven. Mijn afkomst, mijn geslacht of mijn huidskleur doen er niet toe.

Dit citaat van Martin Luther King illustreert naadloos mijn blik op het leven: " We moeten leren om samen te leven als broeders of samen omkomen als dwazen."

Elvira (34) komt uit Macedonië en is thuis in België sinds 1991. Elvira werkt in de privésector en studeert sinds kort filmstudies.

Vergelijkbare artikels