Leerlingen meer dan drie uur per dag in schoolbus
In Wallonië zijn 1500 leerlingen meer dan drie uren per dag onderweg naar het buitengewoon onderwijs. Dat probleem kan aangepakt worden wanneer die leerlingen kunnen kiezen voor een school in hun buurt. Daarom pleiten Unia, de Franstalige Kinderrechtencommissaris en de Gezinsbond voor meer inclusief onderwijs. Dat werd besproken op een studiedag waar ouders nogmaals aan de alarmbel trokken.
Het leeuwendeel van de kinderen in kwestie moet voor 7 uur ’s ochtends de deur uit om pas terug thuis te zijn na 18 u ’s avonds. Naast de reistijd hekelen de ouders dat de busbegeleiders geen aangepaste opleiding kregen. Volgens de ouders is de impact op hun kinderen groot: stress, extreme vermoeidheid, verminderde leercapaciteit, een gebrekig sociaal en gezinsleven en een verergering van de handicaps.
De Franstalige kinderrechtencommissaris, Unia en de Gezinsbond willen daarom dat elke school leerlingen met een handicap verwelkomt. Tegelijkertijd beseffen de organisaties dat het buitengewoon onderwijs nog steeds de norm is en dat de weg naar inclusief onderwijs nog lang is. Daarom schuiven de drie organisaties enkele kortetermijnoplossingen naar voren.
Concrete maatregelen
Zo zou per decreet een maximumtijd per traject moeten worden vastgelegd. Daarnaast vragen ze ook naar kleiner bussen. Hierdoor zijn er minder haltes per rit. Ook willen de drie organisaties dat er een referentiepersoon wordt aangeduid waarbij ouders terecht kunnen met hun vragen en willen ze gratis openbaar vervoer voor ouders die geen gebruik maken van de schoolbus.
Lees meer
Vergelijkbare artikels
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Europa moet burgers beter beschermen tegen discriminatie
10 jaar geleden, op 2 juli 2008, stelde de Europese Commissie een nieuwe richtlijn tegen discriminatie voor, bekend als de richtlijn ‘Goederen en Diensten’ of ‘De horizontale richtlijn’ En daarna bleef het stil...
Dialoogdag in Genève over het recht op zelfstandig wonen en deel uitmaken van de maatschappij
Op 19 april 2016 organiseerde het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap een dialoogdag in Genève.
Brussels Gewest krijgt Raad voor de Handicap
Unia is verheugd met het voorstel van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets om een Raad voor de Handicap samen te stellen.