Man ook veroordeeld voor scheldpartij tegenover agenten vanwege huidskleur

22 mei 2019
Actiedomein: Politie en justitie
Discriminatiegrond: Racisme

De correctionele rechtbank van Charleroi heeft een man veroordeeld voor onder meer racistische uitlatingen tegenover agenten. Omdat er ook sprake was van racisme, trad Unia op als burgerlijke partij. 'Door deze veroordeling onderlijnde de rechter dat alle vormen van racisme moeten aangepakt worden. Ook het racisme tegenover witte mensen,' stelt Unia-directeur Els Keytsman.

Toen de verdachte door de politie werd ondervraagd over huiselijk geweld, werd hij boos op de agenten: 'je begrijpt nooit iets met je witte hersenen', 'vuile witte' en ook nog 'hoerenzoon'. Een andere agent kreeg een klap toen hij de verdachte probeerde te overmeesteren.

Door de veroordeling zegt de rechter zonder omwegen dat de politie moet gerespecteerd worden. De rechter herinnerde er bij deze gelegenheid ook aan dat alle vormen van racisme moeten worden bestraft.  

Naast huiselijk geweld werd de verdachte vervolgd voor slagen, opstand, minachting en beledigingen tegenover de politie met dus als verzwarende omstandigheid de racistische drijfveer. Voor al deze feiten samen werd de man veroordeeld voor 18 maanden gevangenisstraf en een boete van  800 euro.

Hoewel raciale discriminatie en racistisch gedrag in de eerste plaats minderheden raakt, kan een meerderheidsgroep ook het doelwit zijn van racistische daden. Ook zulk racisme moet bestraft worden.