Man ook veroordeeld voor scheldpartij tegenover agenten vanwege huidskleur
De correctionele rechtbank van Charleroi heeft een man veroordeeld voor onder meer racistische uitlatingen tegenover agenten. Omdat er ook sprake was van racisme, trad Unia op als burgerlijke partij. 'Door deze veroordeling onderlijnde de rechter dat alle vormen van racisme moeten aangepakt worden. Ook het racisme tegenover witte mensen,' stelt Unia-directeur Els Keytsman.

Toen de verdachte door de politie werd ondervraagd over huiselijk geweld, werd hij boos op de agenten: 'je begrijpt nooit iets met je witte hersenen', 'vuile witte' en ook nog 'hoerenzoon'. Een andere agent kreeg een klap toen hij de verdachte probeerde te overmeesteren.
Door de veroordeling zegt de rechter zonder omwegen dat de politie moet gerespecteerd worden. De rechter herinnerde er bij deze gelegenheid ook aan dat alle vormen van racisme moeten worden bestraft.
Naast huiselijk geweld werd de verdachte vervolgd voor slagen, opstand, minachting en beledigingen tegenover de politie met dus als verzwarende omstandigheid de racistische drijfveer. Voor al deze feiten samen werd de man veroordeeld voor 18 maanden gevangenisstraf en een boete van 800 euro.
Hoewel raciale discriminatie en racistisch gedrag in de eerste plaats minderheden raakt, kan een meerderheidsgroep ook het doelwit zijn van racistische daden. Ook zulk racisme moet bestraft worden.
Lees meer:
Vergelijkbare artikels
Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht
Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.
Politie Gent start nieuw loket voor haatmisdrijven
Vanaf oktober start Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. In samenwerking met Unia kregen tien politiemedewerkers een extra opleiding.
Recepten voor een onkreukbare en onberispelijke politie zijn al lang bekend
De politie worstelt nog altijd met de vraag hoe ze intern kan optreden tegen structureel ingebakken racisme en onverdraagzaamheid. Dat blijkt uit de recente actualiteit: denk aan de tragische en schokkende dood van Jozef Chovanec en de gesloten Facebookgroep Thin Blue Line Belgium.
Geen gezichtsherkenning zonder analyse van impact en passende waarborgen
Unia maakt zich zorgen over het plan van de minister van Binnenlandse Zaken om aan de politie de mogelijkheid te geven om gezichtsherkenning te gebruiken. Want deze technologie kan leiden tot onbedoelde discriminaties.