Racisme en werk: rechtbank verwerpt racistisch vooroordeel; het Centrum gaat in beroep
Vandaag, vrijdag 10 september 2010, heeft de correctionele rechtbank van Luik het racistisch vooroordeel verworpen van mevrouw R.B. - een voormalig medewerkster van de beleidscel van Minister Marie-Dominique Simonet - die vervolgd werd voor racistische slagen en verwondingen.
Na een woordenwisseling heeft mevrouw R.B. tijdens een personeelsfeest van de beleidscel op 20 december 2008 haar glas stuk geslagen op de wang van het slachtoffer met een snee van 10 centimeter als gevolg. Deze slagen en verwondingen werden aangebracht als verzwarende omstandigheid omdat ze ingegeven waren door haat, minachting of vijandigheid ten opzichte van het slachtoffer omwille van haar huidskleur. R.B. zou het niet kunnen verdragen hebben te moeten werken onder leiding van iemand met een andere huidskleur en toonde zich bovendien meermaals racistisch tegenover haar.
Zowel het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding als de Franstalige Gemeenschap stelde zich burgerlijke partij voor het slachtoffer in deze zaak. Het parket vorderde een werkstraf van 120 uren of 10 maanden gevangenisstraf.
De rechtbank heeft de verzwarende omstandigheid van het racistische motief voor de slagen en verwondingen niet in overweging genomen. Volgens de rechter ging het immers om een gedeelde verantwoordelijkheid. Wat de slagen en verwondingen betreffen, staat de rechter een opschorting van uitspraak toe met probatiemaatregel (R.B. werd louter gevraagd een sensibiliseringsvorming over geweld te volgen).
Het Centrum verwondert zich sterk over deze beslissing en zal hiertegen meer dan waarschijnlijk de komende dagen in beroep gaan.
Het Centrum registreert jaarlijks talrijke meldingen met betrekking tot raciale criteria (zogenaamd ras, huidskleur, afkomst, nationale of etnische afstamming) op de werkvloer. In 2009 had 46% van de dossiers over arbeid en werkgelegenheid betrekking op raciale criteria. Het grootste deel van deze meldingen gaat over spanningen, racistische beledigingen en pesterijen tussen collega’s.
Vergelijkbare artikels
“Ongelijkheden op de arbeidsmarkt beginnen al op school”
De vijfde Socio-economische Monitoring toont helaas opnieuw de kloof op de arbeidsmarkt aan voor mensen van buitenlandse origine, ook al hebben zij een gelijkaardig diploma als mensen met een Belgische origine. Het rapport is dik en bevat veel grafieken. Daarom stellen we enkele vragen aan onze onderzoekers die meegewerkt hebben om de belangrijkste punten te belichten.
Racistische aanval op jonge vuilnisophaler: terecht veroordeeld
De correctionele rechtbank van Dinant heeft de aanvaller van een jonge vuilnisophaler van Afrikaanse origine veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een boete van 800 euro wegens slagen en verwondingen met als verzwarende omstandigheid racistische motieven. "Unia was burgerlijke partij in deze zaak en wij zijn blij dat deze racistische en gratuite aanval is bestraft," zegt Unia-directeur Els Keytsman.
Zelfs met een diploma hoger onderwijs blijven jongeren van buitenlandse origine benadeeld op de arbeidsmarkt
Jongeren van buitenlandse origine doen er langer over om een eerste baan te vinden, zelfs met een diploma hoger onderwijs.
Gent test voor het eerst arbeidsdiscriminatie en wil daarmee doorgaan
Je leeftijd of je doofheid kunnen je kansen op een job sterk beïnvloeden. Dat blijkt vandaag nog maar eens uit de pas voorgestelde resultaten van praktijktesten op de Gentse arbeidsmarkt. De bevindingen liggen in de lijn met wat Unia vaststelt in de meldingen en dossiers, en zijn een bewijs dat testen wel degelijk zin heeft.