Rechter veroordeelt raciaal geweld
Vanmorgen veroordeelde de correctionele rechtbank van Brugge drie beklaagden die terechtstonden voor het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (Centrum) reageert tevreden dat de rechter het racistische motief van de drie beklaagden erkende.
Op 6 mei 2006 waren R. Mensah en zijn rastavriend A. Bouillon samen op stap in Brugge. In de buurt van de beruchte kroeg De Kastelein waren ze de weg kwijtgespeeld. Het café was gekend als een verzamelplaats van extreemrechts waar ook neonazistische concerten plaatsvonden. Skinheads die in het café een feest hadden bijgewoond, vielen dhr. Mensah en dhr. Bouillon aan. Dhr. Bouillon was wekenlang arbeidsongeschikt; dhr. Mensah lag meer dan een maand in coma in een ziekenhuis te Brugge. Hij werd overgebracht naar een ziekenhuis in Parijs, waar hij elf maanden later overleed.
Drie personen werden vervolgd voor het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen; twee anderen stonden terecht wegens schuldig hulpverzuim. De rechter oordeelde de feiten bewezen en bevestigde het racistische karakter ervan. Uit de onderzoeken blijkt echter dat er geen oorzakelijke verband was tussen het overlijden van dhr. Mensah en de toegebrachte slagen en verwondingen.
De drie beklaagden die terechtstonden voor raciaal geweld werden veroordeeld tot een geldboete en een effectieve gevangenisstraf van respectievelijk vier, drie en twee jaar. De twee anderen kregen een werkstraf van 200 uren. Het Centrum, dat zich burgerlijke partij stelde en de familieleden van het slachtoffer ondersteunde tijdens het proces, ontvangt een schadevergoeding van €1000 op basis van het racistisch motief van de daders. “Deze erkenning van het racistische motief is een belangrijk signaal in de strijd tegen raciaal geweld”, besluit Jozef De Witte, directeur van het Centrum. “Raciaal geweld is onaanvaardbaar. Ieder slachtoffer heeft recht op bijstand en bescherming van politie en justitie zoals in deze zaak het geval was.”
Vergelijkbare artikels
2 nieuwe antiracismeplannen in Franstalig België
De Franse gemeenschap en het Waals gewest stelden elk hun antiracismeplan voor de periode 2023-2026 voor. Unia ziet naast een aantal positieve punten ook een aantal werkpunten in de 2 nieuwe antiracismeplannen.
Dag tegen Racisme 2023
De Internationale Dag tegen Racisme op 21 maart 2023 is de perfecte gelegenheid om een stand van zaken op te maken rond racisme. Uit de meldingen bij Unia blijkt helaas dat racisme ook in 2022 voor heel wat mensen in België een dagelijkse realiteit was.
Brussels plan tegen racisme zet stap in goede richting
Op donderdag 15 december 2022 heeft de Brusselse regering haar nieuwe antiracismeplan 2023-2026 aangenomen. Het plan omvat een vijftigtal maatregelen in verschillende bevoegdheidsdomeinen.
Twee extreemrechtse activisten veroordeeld voor alternatieve Hitlergroet en online hatespeech
Unia is tevreden met de veroordeling van twee extreemrechtse activisten in twee zaken waarin zij als burgerlijke partij optrad. De twee mannen werden vervolgd voor het uitbrengen van de alternatieve nazi-groet en online haatzaaien.