Safer Internet Day : Unia gaat nauwer samenwerken met Europese Commissie
De toon op het internet wordt steeds heftiger. Om er een veiliger en rechtvaardiger plek van te maken, slaan een paar organisaties zoals Unia en de Europese Commissie de handen ineen. ‘Surfers verstoppen hun racistische uitspraken of xenofobie niet meer. Het lijkt soms alsof ze er trots op zijn,’ zegt Unia-directeur Els Keytsman.
‘Vanaf maart rapporteert Unia zes weken aan de Europese Commissie welke haatberichten de socialmediabedrijven verwijderen en hoe snel ze dit doen,’ legt Keytsman uit. Door samen te werken, willen Unia en andere organisaties uit de Europese unie een impuls geven aan Facebook, Twitter en andere socialmediabedrijven om haatboodschappen sneller offline te halen. ‘Die andere Europese organisaties houden zich ook bezig met thema’s zoals mensenrechten, discriminatie en racisme via het internet.’
Gedragscode evalueren
‘In hun gedragscode tegen haatzaaien op het internet beloofden socialmediabedrijven onder meer om gesignaleerde haatberichten snel te verwijderen. Door onze hulp kan de Europese Commissie nagaan of deze bedrijven dit daadwerkelijk doen. De gedragscode mag geen vrijblijvend engagement zijn.’
Daarnaast is het voor Unia belangrijk dat Twitter, Facebook en andere socialmediaplatformen niet alleen de eigen huisregels gebruiken om te beoordelen of een bericht door de beugel kan. ‘Die eigen richtlijnen zijn een goed vertrekpunt, maar Belgische en Europese wetten zijn minstens even belangrijk.’
Zorgwekkende trend
‘Intussen laat de trend weinig aan de verbeelding over: cyberspace is een plek geworden waar kwetsende uitspraken over en weer gaan. Dat blijkt uit de meldingen die bij Unia binnenkomen. Het evenwicht zoeken tussen strafbare uitspraken en de vrije meningsuiting is bij onze analyses zeer belangrijk,’ vertelt Keytsman.
Wat is strafbaar?
‘Om dat complex evenwicht helder te maken, openen we een pagina op onze website die uitlegt wat strafbaar is en wat niet. We verduidelijken ook hoe surfers haatberichten kunnen signaleren bij bijvoorbeeld Facebook. Niet alles is strafbaar. Schokkende opinies of beledigingen kunnen nu eenmaal verwerpelijk zijn zonder dat ze aansporen tot haat, geweld of discriminatie,’ voegt Keytsman eraan toe.
Vergelijkbare artikels
Haatboodschappen moeten vaker worden vervolgd en veroordeeld
Haatboodschappen worden dikwijls niet bestraft omdat de gerechtelijke procedure te zwaar en omslachtig is. Op een hoorzitting in de Kamer (afgelopen woensdag) heeft Unia haar vraag herhaald om artikel 150 van de Grondwet aan te passen en de kwestie zo beter aan te pakken.
Lokale verkiezingen in het teken van gelijke kansen
De gemeenteraadsverkiezingen zijn hét moment om een nieuwe wind door het gelijkekansenbeleid te laten waaien. Daarom lanceerde Unia een website vol concrete voorbeelden om gemeentes te inspireren. We bestuderen ook de toeganklijkheid van de verkiezingen en trekken hier lessen uit voor de verkiezingen van 2019.
Betere bescherming tegen represailles in antidiscriminatiewetten
Sinds 1 juni 2023 is er een nieuwe wettelijke regeling van kracht om mensen die discriminatie melden, getuigen of bijstand verlenen beter te beschermen tegen eventuele represailles. Volgens Unia is de nieuwe regeling een grote vooruitgang. Ze ligt ook in de lijn van de aanbevelingen van Unia en van onder meer de Commissie voor de evaluatie van de federale antidiscriminatiewetten om het formalisme af te schaffen en een bredere categorie van personen te beschermen.
Nieuwste jaarverslag van Unia toont een toegenomen risico op kwetsbaarheid in de samenleving
Het jaarverslag 2022 van Unia zoomt in op 4 thema’s om professionals te helpen een balans op te maken van discriminatie in 2022. Ontdek meer.