Sharia4Belgium over niet-moslims
Het Centrum nam akte van de uitspraken van Sharia4Belgium ten aanzien van niet-moslims die deze ochtend in de pers werden verspreid. Zo verklaart Sharia4Belgium dat "hun waarden superieur zijn" en dat niet-moslims "apen en varkens zijn", ook de omgang met alcohol werd bekritiseerd.
Deze uitspraken kunnen mogelijk gekwalificeerd worden als aanzetten tot discriminatie of geweld volgens de bepalingen in de Antidiscriminatiewet van 10 mei 2007, meer specifiek op basis van artikel 22 die uitspraken bestraft die aanzetten tot haat, geweld of discriminatie op basis van de religieuze motieven.
Het Centrum diende op 22/04 al klacht in tegen Sharia4Belgium over homofobe uitspraken. Deze nieuwe gegevens zullen het dossier vervolledigen. Verder zal het Centrum de activiteiten van deze radicale islamitische groepering, die ook op het internet zeer actief is blijven volgen.
Vergelijkbare artikels
Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie
Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.
Nood aan betere bestrijding van antisemitisme in België
In een nieuw rapport benadrukt Unia de bijzonderheid van antisemitisme in vergelijking met andere raciale criteria. Ze doet dat op basis van de door haar tussen 2018 en 2022 behandelde dossiers.
Welke neutraliteit in overheidsdiensten?
Op 28 november 2023 oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie in een arrest over het dragen van tekenen van godsdienstige overtuigingen in overheidsdiensten. Het Hof legt geen keuze op, maar wijst erop dat werkgevers altijd voor een inclusieve neutraliteit kunnen kiezen.
Unia gaat in cassatieberoep tegen een arrest dat de deur opent voor willekeurige uitsluiting van minderheden
De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen besliste op 7 januari 2021 dat de vzw Moeders voor Moeders discrimineert door hulpbehoevende moeders die de islamitische hoofddoek dragen afzonderlijk te behandelen. De vzw is hiertegen in beroep gegaan. Vandaag oordeelde het Antwerpse Hof van Beroep dat de antidiscriminatiewetgeving hier niet van toepassing is.