Verhuurder wil alleen ‘werkende’

16 oktober 2017
Actiedomein: Huisvesting
Discriminatiegrond: Andere gronden

Ann en haar vriend kregen een ‘neen’ te horen toen ze een appartement van 720 euro wilden huren. Dat kwam omdat Ann als pas afgestudeerde nog geen geld verdient. Nochtans verdient haar vriend genoeg om de huur te kunnen betalen. Door de tussenkomst van Unia tekende het koppel toch het huurcontract.

Ann leest het mailtje van de makelaar nog eens: "De eigenaar is momenteel toch nog niet overtuigd, vermits jullie niet alle twee een job hebben. Zodra u werk heeft gevonden, willen ze zeker met jullie in zee gaan."

Ineens begreep Ann waarom ze al verschillende keren geweigerd werden. “Nu staat het er zwart op wit”, zegt ze. Nochtans is geld voor het koppel niet het probleem: Anns vriend werkt en heeft van zijn baas net een opslag van maar liefst 400 euro netto gekregen.

Ann meldde het bij Unia. Wij informeerden haar dat eigenaars uiteraard rekening kunnen houden met de financiële middelen van de kandidaat-huurders, maar dat de eisen wel redelijk moeten zijn. Omdat het inkomen van Anns vriend meer dan genoeg is om de huur te betalen, contacteerde Unia de makelaar en de eigenaar.

Unia informeerde hen dat een huurbaas de solvabiliteit van de huurders zeker onder de loep mag nemen, maar dat hij niet kan eisen dat de beide huurders een job hebben. Het mag dus geen verschil maken vanwaar het huurgeld komt, zolang de huurders de huur kunnen betalen. Zo mag een huurbaas bijvoorbeeld ook geen huurders weigeren omdat ze een invaliditeits- of werkloosheidsuitkering hebben.

Na de telefonische tussenkomst van Unia, wilden de eigenaar en makelaar wel in zee gaan met Ann en haar vriend. Ze mochten het huurcontract ondertekenen.

Meer weten?

Vergelijkbare artikels