Verhuurder wil alleen ‘werkende’
Ann en haar vriend kregen een ‘neen’ te horen toen ze een appartement van 720 euro wilden huren. Dat kwam omdat Ann als pas afgestudeerde nog geen geld verdient. Nochtans verdient haar vriend genoeg om de huur te kunnen betalen. Door de tussenkomst van Unia tekende het koppel toch het huurcontract.
Ann leest het mailtje van de makelaar nog eens: "De eigenaar is momenteel toch nog niet overtuigd, vermits jullie niet alle twee een job hebben. Zodra u werk heeft gevonden, willen ze zeker met jullie in zee gaan."
Ineens begreep Ann waarom ze al verschillende keren geweigerd werden. “Nu staat het er zwart op wit”, zegt ze. Nochtans is geld voor het koppel niet het probleem: Anns vriend werkt en heeft van zijn baas net een opslag van maar liefst 400 euro netto gekregen.
Ann meldde het bij Unia. Wij informeerden haar dat eigenaars uiteraard rekening kunnen houden met de financiële middelen van de kandidaat-huurders, maar dat de eisen wel redelijk moeten zijn. Omdat het inkomen van Anns vriend meer dan genoeg is om de huur te betalen, contacteerde Unia de makelaar en de eigenaar.
Unia informeerde hen dat een huurbaas de solvabiliteit van de huurders zeker onder de loep mag nemen, maar dat hij niet kan eisen dat de beide huurders een job hebben. Het mag dus geen verschil maken vanwaar het huurgeld komt, zolang de huurders de huur kunnen betalen. Zo mag een huurbaas bijvoorbeeld ook geen huurders weigeren omdat ze een invaliditeits- of werkloosheidsuitkering hebben.
Na de telefonische tussenkomst van Unia, wilden de eigenaar en makelaar wel in zee gaan met Ann en haar vriend. Ze mochten het huurcontract ondertekenen.
Meer weten?
- Lees meer over de wetgeving rond discriminatie op basis van vermogen.
- Doe de quiz: herken jij welke praktijken discriminerend zijn?
- Zelf een gelijkaardige situatie meegemaakt? Meld het bij Unia.
Vergelijkbare artikels
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Een basispakket energie voor iedereen?
De torenhoge energieprijzen noodzaken de federale overheid tot bijkomende energiesteun voor huishoudens. Zo’n steunmaatregelen zijn zeker belangrijk. Maar bereiken ze alle kwetsbare groepen? Unia vraagt bijkomende maatregelen.
Lessen uit het onthaal van Oekraïense vluchtelingen: zes organisaties schrijven rapport met aanbevelingen voor de overheden
Om Oekraïners te verwelkomen in België werden er uitzonderlijke acties en maatregelen genomen. Initiatieven waar ook andere mensen baat bij kunnen hebben. Dat staat in een rapport met aanbevelingen van het FIRM (Federaal Instituut voor de Mensenrechten) en vijf andere instellingen die actief zijn op het vlak van mensenrechten. Unia is er een van.
Steeds meer mensen met een uitkering dreigen geen woning te vinden
Unia opent steeds meer dossiers van mensen die door hun financiële situatie geen dak boven hun hoofd vinden. We tellen 129 dossiers in 2017 over het criterium vermogen, dat zijn er 35% meer dan het jaar daarvoor.