Strijd tegen foltering en mishandeling: de inspanningen van België moeten worden voortgezet
Het Comité tegen foltering van de Verenigde Naties heeft eind juli zijn slotopmerkingen bekendgemaakt. Het benadrukt, evenals Unia, de noodzaak van investering in de opleiding van en het toezicht op politieambtenaren.
België moet "de invoering bespoedigen van een nationaal kader voor het verzamelen van gegevens over de praktijk van identiteitscontroles, de reden voor en het resultaat van de controle, alsmede de etnische afkomst en het geslacht van de gecontroleerde persoon, teneinde een studie uit te voeren naar de praktijk van 'etnic profiling', de oorzaken daarvan vast te stellen en willekeurige praktijken te voorkomen".
België moet ook "dringend stappen ondernemen om mishandeling en buitensporig gebruik van geweld door de politie op onafhankelijke en transparante wijze te onderzoeken, teneinde het nodige preventieve beleid in te voeren en de interne en externe controlemechanismen te versterken".
Dit zijn de woorden van (onder andere!) het Comité tegen foltering van de Verenigde Naties in zijn slotopmerkingen die op vrijdag 30 juli 2021 zijn gepubliceerd.
Op 15 en 16 juli 2021 heeft dit Comité van onafhankelijke deskundigen met de Belgische delegatie van gedachten gewisseld over de verplichtingen van ons land om foltering en mishandeling te voorkomen. België beantwoordde een reeks vragen van het Comité en bracht verslag uit over de vooruitgang en de uitdagingen waarmee het op dit gebied nog steeds wordt geconfronteerd.
Unia, in samenwerking met Myria, heeft bijgedragen aan het werk van het Comité door een parallel verslag in te dienen met haar vaststellingen en aanbevelingen.
Het Comité tegen foltering benadrukt, net als Unia, dat er moet worden geïnvesteerd in de opleiding van en het toezicht op politieagenten.
Vergelijkbare artikels
Hoe pak je discriminatie en haat aan? Een opdracht voor het gerecht én voor de hele samenleving
Politici, het gerecht en de politie maken zich al lang zorgen over haatmisdrijven. Toch moeten we vaststellen dat heel wat dossiers van deze aard worden geseponeerd en geen juridisch gevolg krijgen. Het is ook geweten dat slachtoffers van haatmisdrijven soms terughoudend zijn om stappen te ondernemen om hun rechten te verdedigen.
Is een andere wereld mogelijk? Volgens deze mensen alvast wel!
Ontdek hun volledige getuigenissen in ons jaarverslag 2021 dat uitkomt op 23 juni 2022
Unia behandelde recordaantal discriminatiedossiers in 2021
De kaap van 10.000 meldingen werd in 2021 bereikt. Unia opende hierover 2.379 individuele dossiers over situaties van discriminatie, haatspraak of haatmisdrijven. "Achter deze dossiers gaan vooral 2.379 mensen schuil die zich gediscrimineerd hebben gevoeld en voor wie Unia de handen uit de mouwen steekt om oplossingen te vinden", zegt directeur Els Keytsman bij de publicatie van het jaarverslag 2021 van de mensenrechteninstelling.
Meer zorg voor geïnterneerden in de gevangenis? Zorg liever voor een andere maatschappijvisie
De federale regering wil investeren in zorg voor geïnterneerden in de gevangenis. Unia herinnert eraan dat deze investering het verblijf in de psychiatrische afdelingen van gevangenissen in geen geval legitimeert. Deze verblijfplaatsen druisen namelijk in tegen de doelstelling van re-integratie van personen met een psychische stoornis en/of een verstandelijke beperking.