Strijd tegen foltering en mishandeling: de inspanningen van België moeten worden voortgezet
Het Comité tegen foltering van de Verenigde Naties heeft eind juli zijn slotopmerkingen bekendgemaakt. Het benadrukt, evenals Unia, de noodzaak van investering in de opleiding van en het toezicht op politieambtenaren.
België moet "de invoering bespoedigen van een nationaal kader voor het verzamelen van gegevens over de praktijk van identiteitscontroles, de reden voor en het resultaat van de controle, alsmede de etnische afkomst en het geslacht van de gecontroleerde persoon, teneinde een studie uit te voeren naar de praktijk van 'etnic profiling', de oorzaken daarvan vast te stellen en willekeurige praktijken te voorkomen".
België moet ook "dringend stappen ondernemen om mishandeling en buitensporig gebruik van geweld door de politie op onafhankelijke en transparante wijze te onderzoeken, teneinde het nodige preventieve beleid in te voeren en de interne en externe controlemechanismen te versterken".
Dit zijn de woorden van (onder andere!) het Comité tegen foltering van de Verenigde Naties in zijn slotopmerkingen die op vrijdag 30 juli 2021 zijn gepubliceerd.
Op 15 en 16 juli 2021 heeft dit Comité van onafhankelijke deskundigen met de Belgische delegatie van gedachten gewisseld over de verplichtingen van ons land om foltering en mishandeling te voorkomen. België beantwoordde een reeks vragen van het Comité en bracht verslag uit over de vooruitgang en de uitdagingen waarmee het op dit gebied nog steeds wordt geconfronteerd.
Unia, in samenwerking met Myria, heeft bijgedragen aan het werk van het Comité door een parallel verslag in te dienen met haar vaststellingen en aanbevelingen.
Het Comité tegen foltering benadrukt, net als Unia, dat er moet worden geïnvesteerd in de opleiding van en het toezicht op politieagenten.
Vergelijkbare artikels
Hoe pak je discriminatie en haat aan? Een opdracht voor het gerecht én voor de hele samenleving
Politici, het gerecht en de politie maken zich al lang zorgen over haatmisdrijven. Toch moeten we vaststellen dat heel wat dossiers van deze aard worden geseponeerd en geen juridisch gevolg krijgen. Het is ook geweten dat slachtoffers van haatmisdrijven soms terughoudend zijn om stappen te ondernemen om hun rechten te verdedigen.
Discriminatie op het werk: het belang van een tweesporenbeleid
Uit recent onderzoek van onderzoeker Louis Lippens en professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) blijkt dat er bij de toegang tot arbeid op globaal niveau nog steeds fors gediscrimineerd wordt op grond van leeftijd, handicap, fysieke aantrekkelijkheid en etnische origine. De discriminatie lijkt volgens Lippens over de jaren heen ook niet af te nemen, ondanks de verhoogde aandacht die in vele landen wordt besteed aan antidiscriminatiebeleid. Om voorbij die impasse te geraken, moet volgens Unia ingezet worden op twee sporen: het inzetten van praktijktesten en meer aandacht voor preventie van discriminatie.
Unia en de werkgeversorganisaties versterken hun samenwerking
De werkgeversorganisaties en Unia vernieuwen de samenwerkingsovereenkomst die ze aangingen in 2019. De nieuwe overeenkomst, die over drie jaar loopt, toont aan dat diversiteit voor de privésector een prioriteit is en blijft.
Oprichting Vlaams Mensenrechteninstituut
Unia hoopt dat het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninstituut snel werkzaam zal zijn en staat klaar om het Vlaams Mensenrechteninstituut bij de opstart te ondersteunen en ermee samen te werken. Daarbij kan Unia terugvallen op een schat aan verwezenlijkingen in Vlaanderen.