Parallel rapport voor het Comité tegen Foltering (CAT) (2021)
Er zijn nog te weinig betrouwbare en gecentraliseerde statistieken over beschuldigingen van politiegeweld, er worden nog steeds mensen uitgewezen of gedeporteerd ondanks het risico op foltering en mishandeling en de zorg voor geïnterneerden toont structurele tekortkomingen. Dat zijn enkele vaststellingen van dit rapport.
Unia en Myria dienden dit parallel rapport in bij het Comité tegen Foltering van de Verenigde Naties. Het rapport bestrijkt de periode 2013-2021 en is bestemd voor de onafhankelijke deskundigen van het Comité.
Op 15 en 16 juli 2021 komt België met dit Comité bijeen om de sinds 2013 geboekte vooruitgang en de nog te leveren inspanningen te bespreken. Het Comité brengt vervolgens een verslag uit met aanbevelingen (of ‘slotopmerkingen’).
De vijf prioritaire thema’s die het comité zal behandelen, zijn:
- politiegeweld
- detentieomstandigheden
- de strijd tegen het terrorisme
- Non-refoulement
- Repatriëring en uitlevering
Deze interactieve, online dialoog tussen de Belgische vertegenwoordigers en het Comité zal bekeken kunnen worden op de website van de VN.
Voorafgaand aan deze dialoog zullen Myria en Unia op 12 juli 2021 deelnemen aan een bijeenkomst met deskundigen van het VN-Comité tegen Foltering. Daar zullen we de belangrijkste punten van ons parallel rapport toelichten en vragen beantwoorden.
Vergelijkbare publicaties
Verkiezingen 2024: memorandum

Voor de verkiezingen in juni 2024 formuleerde Unia 74 aanbevelingen. 6 prioriteiten uit dat volledige memorandum vinden wij cruciaal om gelijkheid te bevorderen en discriminatie te bestrijden.
Jaarverslag 2022

Unia stond ook in 2022 klaar voor gediscrimineerde burgers. In ons jaarverslag blikken we terug op onze acties om discriminatie in België te bestrijden en gelijkheid te bevorderen.
Parallel rapport voor het Comité voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) (2022)
Wist je dat 86% van de mantelzorgers van mensen met een beperking vrouw is? Of dat de arbeidsparticipatie van vrouwen van buitenlandse origine lager blijft dan die van mannen en dat ze vaker deeltijds werken, in lager betaalde banen of in minder gewaardeerde sectoren (zoals huishoudelijke hulp)?
Het werk van Unia in 2021, uitgedrukt in cijfers

Voor welke situaties deden de Belgische burgers in 2021 het vaakst een beroep op ons? Steeg het aantal meldingen dat Unia ontving? Over welke domeinen en criteria ging het vooral in de dossiers die we openden? Is de impact van de COVID-19-pandemie nog zichtbaar in onze cijfers?