Nieuwe wet biedt meer bescherming bij discriminatie
Op 22 juni 2023 keurde het federale parlement een wetsontwerp goed om de antidiscriminatiewetgeving te versterken. Unia werd daarbij geraadpleegd en juicht de wetswijziging toe.
Betere vergoeding voor de slachtoffers
Als het niet gaat om discriminatie in het domein van arbeidsrelaties biedt de nieuwe antidiscriminatiewetgeving slachtoffers een betere vergoeding. De forfaitaire schadevergoeding wordt verdrievoudigd en jaarlijks geïndexeerd.
Meervoudige discriminatie
De nieuwe wet erkent ook twee vormen van meervoudige discriminatie:
- Cumulatieve discriminatie: het kan bijvoorbeeld gaan om een oudere man die niet wordt aangeworven omdat men denkt dat hij niet zou passen in een team van jonge vrouwen. De beschermde criteria leeftijd en geslacht worden gecumuleerd, maar blijven scheidbaar (een jongere man of een oudere vrouw zouden ook niet zijn aangeworven).
- Intersectionele discriminatie: een vrouw met een islamitische hoofddoek wordt bijvoorbeeld geweigerd in een sportclub. De beschermde criteria geslacht en religie werken in dit geval op elkaar in en worden onafscheidbaar (een man die moslim is of een vrouw zonder hoofddoek zouden wel zijn toegelaten).
De rechter kan de voorziene forfaitaire schadevergoedingen bij elkaar gaan optellen.
Discriminatie door associatie of op basis van een vermeend criterium
De nieuwe wet erkent ook:
- discriminatie door associatie (bevestigd door jurisprudentie): bijvoorbeeld wanneer ouders gediscrimineerd worden omwille van de handicap van hun kind.
- discriminatie op basis van een vermeend criterium: bijvoorbeeld wanneer een persoon slachtoffer is van discriminatie omdat men omwille van een engagement in een LGBTI+ organisatie een andere seksuele oriëntatie veronderstelt.
De rechter kan ook positieve maatregelen opleggen om herhaling van discriminatie te voorkomen, zoals het voeren van een diversiteitsbeleid (in het geval van een vordering tot staking).
Unia is opgetogen met deze wijzigingen, die mede het resultaat zijn van aanbevelingen van enkele jaren geleden. Ons memorandum voor de verkiezingen van 2024 bevat meer maatregelen die de bestaande wetgeving zouden kunnen versterken.
Zie ook
Vergelijkbare artikels
Jaarverslag Unia toont stijging in vragen om bijstand
Unia constateert een toename van de vragen om bijstand van burgers, zoals vermeld in het vandaag gepubliceerde jaarverslag. Deze vragen om bijstand vertegenwoordigen nu 43% van alle meldingen. Unia waarschuwt ook voor de risico's van discriminatie door de toenemende digitalisering en het gebruik van artificiële intelligentie (AI).
[Opinie] Het nieuwe strafwetboek: stof tot nadenken
België heeft een nieuw strafwetboek goedgekeurd. Iedereen is het erover eens dat dit zowel noodzakelijk en uitdagend was. Deze prestatie is toe te schrijven aan experts, opeenvolgende ministers van Justitie en parlementsleden. Het toont aan dat ingrijpende hervormingen nog altijd mogelijk zijn in België.
Eerste Brussels Wetboek voor gelijkheid
Unia verwelkomt de goedkeuring van het Brussels Wetboek voor gelijkheid, antidiscriminatie en bevordering van diversiteit. Ontdek het advies van Unia.
Eerste Brussels jaarverslag
Unia stelt het eerste jaarverslag voor dat volledig aan haar activiteiten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (BHG) is gewijd. De Brusselse dossiers vertegenwoordigden meer dan 20% van alle dossiers van Unia in 2022.