Unia reageert teleurgesteld op uitspraak over homogeweld op Gents koppel
De Gentse rechtbank zag bij het geweld tegen het homokoppel uit Gent geen homohaat als drijfveer. Unia was burgerlijke partij en reageert teleurgesteld.
‘We zijn teleurgesteld, en gaan het vonnis nauwkeurig bekijken. ‘Wij dachten anders over het voorval en beraden ons over mogelijke verdere stappen,’ stelt Els Keytsman, Unia-directeur.
Gevangenisstraf
Volgens de rechtbank was er in deze zaak puur juridisch geen sprake van homohaat als drijfveer. ‘Dan is er geen omstandigheid die de straf kan verzwaren. Toch gaan de daders niet vrijuit. Ze zijn wel degelijk veroordeeld. Zo kreeg de ene beklaagde een gevangenisstraf van 12 maanden met uitstel, waarbij ze zich moet houden aan een contactverbod met slachtoffer. De andere beklaagde kreeg een werkstraf van 100 uren,’ benadrukt Keytsman.
‘Als slachtoffers van vermoedelijke discriminatie bij ons aankloppen, zullen we in principe eerst kijken of we hen kunnen helpen door te onderhandelen. Dat werkt. Mensen krijgen zo meer begrip. Tenzij het om homofoob geweld gaat. Dan trekken we als onafhankelijke instelling direct naar de rechter’ klinkt het.
Mensenrecht
‘Het is een mensenrecht lief te hebben wie je wil. Je kan niet ontkennen dat op vlak van acceptatie van holebi’s er heel wat vooruitgang werd geboekt de voorbije jaren. Tegelijk blijkt uit onderzoek van 2017 dat er mensen zijn die toegeven het moeilijk te hebben met de stelling dat holebi’s hun leven moeten kunnen leiden zoals zij dat willen. Maar dat betekent natuurlijk nog niet dat je daarom op iemand begint te kloppen,’ benadrukt Keytsman.
Vergelijkbare artikels
Apenpokkenvirus: stigmatisering is een doodlopend straatje
Moeten we ervoor vrezen om opnieuw in een periode terecht te komen waarin homoseksuele mannen met de vinger worden nagewezen, zoals dat het geval was tijdens de aidsepidemie?
Nieuwe samenwerkingen rond gevangeniswezen en seksuele gezondheid
Unia ondertekende een samenwerkingsakkoord met twee nieuwe partners: de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) en Sensoa.
Getuigen spelen doorslaggevende rol in erkenning homofoob motief
De correctionele rechtbank van Luik heeft de geweldpleger op een homoseksueel koppel veroordeeld tot 12 maanden gevangenis met drie jaar uitstel en een boete van 4.000 euro aan de slachtoffers voor slagen en verwondingen met de verzwarende omstandigheid van een homofoob motief. Unia is verheugd dat het discriminerende motief werd erkend.
Politie Gent start nieuw loket voor haatmisdrijven
Vanaf oktober start Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. In samenwerking met Unia kregen tien politiemedewerkers een extra opleiding.