Veroordeling voor discriminatie van een sollicitante vanwege haar afkomst
Het Centrum pleit voor positieve acties
Het arbeidshof van Brussel heeft bevestigd dat een vrouw van Turkse origine bij het solliciteren gediscrimineerd is op basis van haar afkomst.
De feiten dateren van 2008. De vrouw solliciteerde bij een reisagentschap, maar werd niet aangenomen. Later kwam ze te weten waarom: het ging om haar afkomst. Bij een tweede sollicitatie nam het agentschap haar wel aan, maar ze had een moeizame relatie met haar overste, die geregeld racistische uitspraken deed aan haar adres. De vrouw werd uiteindelijk ontslagen, maar voelde zich gediscrimineerd en stapte naar de arbeidsrechtbank van Brussel. Het Centrum ondersteunde haar eis en nam deel aan de rechtszaak.
Het arbeidshof van Brussel oordeelde vorige week dat er bij de eerste sollicitatie sprake was van discriminatie op basis van de origine van de vrouw. Het reisagentschap moet zijn ex-werkneemster een forfaitaire schadevergoeding van zes maanden loon betalen. Omdat de overste van de vrouw door te discrimineren een zware fout heeft gemaakt, zal de werkgever de vergoeding van de overste kunnen terugvorderen.
Deze uitspraak bevestigt twee dingen. Enerzijds: dat er sprake van discriminatie is als een werkgever een kandidaat weigert op grond van een beschermd criterium – ook als die kandidaat later alsnog wordt aangenomen. Anderzijds: een verantwoordelijke die discrimineert, kan daarvoor persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.
Uit de Socio-Economische Monitoring bleek in 2013 dat werknemers van buitenlandse origine een hoger risico lopen op werkloosheid en dat ze geconfronteerd worden met een ongelijke verdeling op het vlak van beroepsstatuut, loon en arbeidsregeling. ‘Als we de deelname van mensen van buitenlandse origine aan de Belgische arbeidsmarkt willen bevorderen’, liet het Centrum toen optekenen, ‘moeten alle beleidsactoren een diversiteitsbeleid op poten zetten – of dat beleid nog versterken.’ Positieve acties ten voordele van kansengroepen kunnen daar een hoeksteen van zijn: hoe vlugger de overheid daar een kader voor schept, hoe beter.
Vergelijkbare artikels
Nog geen duidelijkheid over neutraliteitsbeleid in private sector
“Ongelijkheden op de arbeidsmarkt beginnen al op school”
De vijfde Socio-economische Monitoring toont helaas opnieuw de kloof op de arbeidsmarkt aan voor mensen van buitenlandse origine, ook al hebben zij een gelijkaardig diploma als mensen met een Belgische origine. Het rapport is dik en bevat veel grafieken. Daarom stellen we enkele vragen aan onze onderzoekers die meegewerkt hebben om de belangrijkste punten te belichten.
Racistische aanval op jonge vuilnisophaler: terecht veroordeeld
De correctionele rechtbank van Dinant heeft de aanvaller van een jonge vuilnisophaler van Afrikaanse origine veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een boete van 800 euro wegens slagen en verwondingen met als verzwarende omstandigheid racistische motieven. "Unia was burgerlijke partij in deze zaak en wij zijn blij dat deze racistische en gratuite aanval is bestraft," zegt Unia-directeur Els Keytsman.
Zelfs met een diploma hoger onderwijs blijven jongeren van buitenlandse origine benadeeld op de arbeidsmarkt
Jongeren van buitenlandse origine doen er langer over om een eerste baan te vinden, zelfs met een diploma hoger onderwijs.