Veroordeling voor racistische haatpraat
De strafrechtbank van Mechelen veroordeelde vorige week een vrouw tot zes maanden gevangenisstraf en een boete van 1800 euro na racistische uitlatingen. Unia informeerde en begeleidde het slachtoffer, die onder andere te slikken kreeg dat hij een “vuile zwarte, stinkende neger is die bananen moet gaan plukken”.

De bij verstek veroordeelde vrouw ging op een zomeravond in 2016 volledig door het lint toen de 19-jarige Christian haar kruiste op straat. Zij slingerde onophoudelijk racistische opmerkingen naar zijn hoofd, bijvoorbeeld dat “hij en ‘zijn soort’ opnieuw de boot op moeten en vervolgens afgezet moeten worden in Afrika”. De scheldende vrouw was dronken, maar dat hield de politie niet tegen om een proces-verbaal op te stellen. Daarin stond dat de vrouw een hele bevolkingsgroep stigmatiseerde.
Parket samen met Unia
Omdat er volgens het parket sprake was van aanzetten tot haat, discriminatie of geweld, dagvaardde het parket de vrouw. De referentiepersoon voor discriminatie en haatmisdrijven bij het parket hield Unia op de hoogte, zoals afgesproken in Omzendbrief COL 13/2013. Unia besloot zich na inzage in het strafdossier geen burgerlijke partij te stellen, maar het slachtoffer wel te informeren en te helpen om dit zelf te doen. Op de zitting van 14 februari 2018 stelde Christian zich met bijstand van Unia burgerlijke partij.
Schadevergoeding
Christian liet Unia nog weten dat hij Unia voor de scheldpartij niet kende. Hij bedankte Unia: zonder onze informatie zou hij zich niet burgerlijke partij hebben gesteld op de zitting. Hij wist niet hoe hij dit moest doen en waar hij recht op had. Zo kwam hij te weten dat hij een morele schadevergoeding kon vorderen. De rechter oordeelde dat de vrouw 250 euro schadevergoeding moet betalen aan hem.
Vergelijkbare artikels
Unia reageert op rapport Fundamental Rights Agency (FRA) over discriminatie
Van de mensen met een Noord-Afrikaanse en Turkse achtergrond die zeggen dat ze het afgelopen jaar gediscrimineerd werden in België, zegt 20 procent dat dit tijdens de zoektocht naar werk gebeurde. Opvallend is dat het Europese gemiddelde op 12 procent ligt. Dat leest Unia in het Tweede EU-MIDIS rapport van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA).
Kotbaas veroordeeld voor discriminatie
De rechtbank van Gent veroordeelde een kotbaas tot een dwangsom voor onder andere raciale discriminatie omdat hij zijn studentenkot alleen wou verhuren als de kandidaat-huurder ‘tussen de 20 en 26 was én Belgische ouders’ had.
Wat is er allemaal te doen op 21 maart?
21 maart is het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Onze lokale contactpunten steken die dag de handen uit de mouwen en delen meer dan 20.000 badges uit aan steden en gemeenten. En je kan ons ook een bezoekje brengen op de onderstaande evenementen.
Diversiteitsbarometer Unia: kansenongelijkheid onderwijs onder de loep
De kansenongelijkheid in het Vlaamse onderwijs blijft een onaanvaardbare realiteit en vloeit voor uit de manier waarop het onderwijs is georganiseerd en uit de blik van scholen op hun leerlingen. Dat is de rode draad die loopt in een nieuwe studie van KU Leuven, UGent en ULB in opdracht van Unia.