Veroordeling voor racistische haatpraat

19 maart 2018
Actiedomein: Samenleving
Discriminatiegrond: Racisme

De strafrechtbank van Mechelen veroordeelde vorige week een vrouw tot zes maanden gevangenisstraf en een boete van 1800 euro na racistische uitlatingen. Unia informeerde en begeleidde het slachtoffer, die onder andere te slikken kreeg dat hij een “vuile zwarte, stinkende neger is die bananen moet gaan plukken”.

De bij verstek veroordeelde vrouw ging op een zomeravond in 2016 volledig door het lint toen de 19-jarige Christian haar kruiste op straat. Zij slingerde onophoudelijk racistische opmerkingen naar zijn hoofd, bijvoorbeeld dat “hij en ‘zijn soort’ opnieuw de boot op moeten en vervolgens afgezet moeten worden in Afrika”. De scheldende vrouw was dronken, maar dat hield de politie niet tegen om een proces-verbaal op te stellen. Daarin stond dat de vrouw een hele bevolkingsgroep stigmatiseerde. 

Parket samen met Unia

Omdat er volgens het parket sprake was van aanzetten tot haat, discriminatie of geweld, dagvaardde het parket de vrouw. De referentiepersoon voor discriminatie en haatmisdrijven bij het parket hield Unia op de hoogte, zoals afgesproken in Omzendbrief COL 13/2013. Unia besloot zich na inzage in het strafdossier geen burgerlijke partij te stellen, maar het slachtoffer wel te informeren en te helpen om dit zelf te doen. Op de zitting van 14 februari 2018 stelde Christian zich met bijstand van Unia burgerlijke partij.

Schadevergoeding

Christian liet Unia nog weten dat hij Unia voor de scheldpartij niet kende. Hij bedankte Unia: zonder onze informatie zou hij zich niet burgerlijke partij hebben gesteld op de zitting. Hij wist niet hoe hij dit moest doen en waar hij recht op had. Zo kwam hij te weten dat hij een morele schadevergoeding kon vorderen. De rechter oordeelde dat de vrouw 250 euro schadevergoeding moet betalen aan hem.