Veroordeling voor verkrachting en poging tot moord met homofobie als motief

16 februari 2017
Actiedomein: Samenleving
Discriminatiegrond: Seksuele geaardheid

Donderdag 16 februari veroordeelde het hof van beroep van Luik twee mannen tot een gevangenisstraf van 11 en 7 jaar voor de verkrachting en poging tot moord met homofobie als motief op een 53- jarige man uit Luik.

Door de rechter in eerste aanleg werd Michel L. veroordeeld voor poging tot moord met homofobie als verzwarende omstandigheid met een celstraf van zes jaar. Robert M. werd veroordeeld tot een celstraf van vier jaar met uitstel.

Het hof van beroep gaf uiteindelijk zwaardere straffen dan de rechter in eerste aanleg. Voor het hof is het homofobe karakter immers duidelijk. Daarnaast tilt het Luikse hof zwaar aan het feit dat het slachtoffer een kwetsbare man is.    

Voor Unia-directeur Els Keytsman was het belangrijk dat het homofobe karakter werd herkend:

‘Deze uitspraak bevestigt dat geweld tegen holebi’s effectief bestaat. Ook het gerecht erkent zo  homofobie als een fenomeen dat de samenleving kan ondermijnen. We zijn dan ook tevreden dat de verzwarende omstandigheid werd erkend.’

Unia was burgerlijke partij in deze zaak en kreeg een symbolische 2 euro van de daders.

In 2016 opende Unia tot nu 9 dossiers over mogelijk homofoob geweld. Voor Unia bewijst de uitspraak dat het doen van aangifte bij de politie zin heeft. Als het homofobe karakter door de politie opgenomen wordt in een dossier, kan dit meespelen bij eventuele verdere juridische stappen.