Veroordeling voor verkrachting en poging tot moord met homofobie als motief
Donderdag 16 februari veroordeelde het hof van beroep van Luik twee mannen tot een gevangenisstraf van 11 en 7 jaar voor de verkrachting en poging tot moord met homofobie als motief op een 53- jarige man uit Luik.
Door de rechter in eerste aanleg werd Michel L. veroordeeld voor poging tot moord met homofobie als verzwarende omstandigheid met een celstraf van zes jaar. Robert M. werd veroordeeld tot een celstraf van vier jaar met uitstel.
Het hof van beroep gaf uiteindelijk zwaardere straffen dan de rechter in eerste aanleg. Voor het hof is het homofobe karakter immers duidelijk. Daarnaast tilt het Luikse hof zwaar aan het feit dat het slachtoffer een kwetsbare man is.
Voor Unia-directeur Els Keytsman was het belangrijk dat het homofobe karakter werd herkend:
‘Deze uitspraak bevestigt dat geweld tegen holebi’s effectief bestaat. Ook het gerecht erkent zo homofobie als een fenomeen dat de samenleving kan ondermijnen. We zijn dan ook tevreden dat de verzwarende omstandigheid werd erkend.’
Unia was burgerlijke partij in deze zaak en kreeg een symbolische 2 euro van de daders.
In 2016 opende Unia tot nu 9 dossiers over mogelijk homofoob geweld. Voor Unia bewijst de uitspraak dat het doen van aangifte bij de politie zin heeft. Als het homofobe karakter door de politie opgenomen wordt in een dossier, kan dit meespelen bij eventuele verdere juridische stappen.
Vergelijkbare artikels
Apenpokkenvirus: stigmatisering is een doodlopend straatje
Moeten we ervoor vrezen om opnieuw in een periode terecht te komen waarin homoseksuele mannen met de vinger worden nagewezen, zoals dat het geval was tijdens de aidsepidemie?
Nieuwe samenwerkingen rond gevangeniswezen en seksuele gezondheid
Unia ondertekende een samenwerkingsakkoord met twee nieuwe partners: de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) en Sensoa.
Getuigen spelen doorslaggevende rol in erkenning homofoob motief
De correctionele rechtbank van Luik heeft de geweldpleger op een homoseksueel koppel veroordeeld tot 12 maanden gevangenis met drie jaar uitstel en een boete van 4.000 euro aan de slachtoffers voor slagen en verwondingen met de verzwarende omstandigheid van een homofoob motief. Unia is verheugd dat het discriminerende motief werd erkend.
Politie Gent start nieuw loket voor haatmisdrijven
Vanaf oktober start Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. In samenwerking met Unia kregen tien politiemedewerkers een extra opleiding.