Weigering redelijke aanpassingen veroordeeld in Charleroi
De stad Charleroi werd veroordeeld voor discriminatie omdat ze redelijke aanpassingen weigerde voor een leerkracht met multiple sclerose. Volgens de arbeidsrechtbank van Charleroi discrimineerde de stad vanwege handicap. Het weigeren van redelijke aanpassingen is op zich een discriminatie. Unia was procespartij.
Unia directeur Els Keytsman reageert tevreden: ‘Dit vonnis onderlijnt dat redelijke aanpassingen een verplichting zijn en geen gunst. Daarnaast vinden we het cruciaal dat een publieke werkgever het goede voorbeeld geeft.' Unia bemiddelde waardoor de man in kwestie in september terug aan de slag kan.
Voor de arbeidsrechter was er sprake van discriminatie omdat de stad niet kon aantonen dat de gevraagde aanpassingen onredelijk waren. Bovendien was het voor de rechter niet uitgesloten dat de leraarkracht opnieuw slachtoffer kon worden van deze discriminatie noch dat anderen in dezelfde situatie hetzelfde lot moesten ondergaan.
De stad Charleroi moet nu zes maanden brutoloon betalen aan de leerkracht met MS.
Update: de stad Charleroi ging in beroep tegen deze uitspraak. Het hof van beroep van Bergen bevestigde in april 2021 de discriminatie op basis van handicap en de verplichting om de boete te betalen.
Vergelijkbare artikels
Covid Safe Ticket: welke lessen kunnen we eruit trekken?
Unia analyseert het gebruik van het Covid Safe Ticket en de impact daarvan op onze rechten – in het bijzonder bij de toegang tot de gezondheidszorg, de arbeidsmarkt en schoolactiviteiten.
Zelfs met een diploma hoger onderwijs blijven jongeren van buitenlandse origine benadeeld op de arbeidsmarkt
Jongeren van buitenlandse origine doen er langer over om een eerste baan te vinden, zelfs met een diploma hoger onderwijs.
Antwoorden op de meest gestelde vragen over de maatregelen in de strijd tegen COVID-19
Sinds maart 2020 kampen we met een wereldwijde pandemie en nemen verschillende overheden maatregelen om die te bestrijden. Daarbij worden steeds tegenstrijdige belangen en conflicterende mensenrechten in de schaal gelegd. Hier vind je een aantal antwoorden op veel voorkomende vragen over mogelijk discriminerende gevolgen van coronamaatregelen.
Werkgever veroordeeld tot geldboete wegens opzettelijke discriminatie
Je hebt een buitenlands klinkende naam en solliciteert bij een bedrijf dat ziekenvervoer organiseert. Maar het bedrijf maakt duidelijk dat ‘vreemdelingen, mensen zonder ervaring en vrouwen met jonge kinderen’ niet welkom zijn.