Onderzoek (2007): Beeldvorming homoseksualiteit binnen openbaar ambt
Verkennend onderzoek naar de beeldvorming over homoseksualiteit binnen het Belgisch openbaar ambt
Op initiatief van Minister Christian Dupont, Minister van Ambtenarenzaken en Gelijke Kansen, werd een verkennend onderzoek naar de beeldvorming over homoseksualiteit binnen het Belgisch openbaar ambt uitgevoerd door CAP – Sciences humaines, een vzw verbonden aan de Université Catholique de Louvain (Louvain-La-Neuve).
De vooropgestelde doelstellingen van het onderzoek waren:
- het afbakenen van de sociale opvattingen, stereotypen en vooroordelen die leiden tot discriminerende opinies, attitudes en gedragingen onder de ambtenaren van het federale openbare ambt;
- het observeren van de discriminerende effecten van deze opvattingen en attitudes op homoseksuele personen en het analyseren van hun ervaringen en de gevolgen hiervan in termen van discriminatie;
- het voorstellen van aanbevelingen die de openbare instellingen helpen om dit type discriminatie te bestrijden en uit te roeien.
Een Nederlandstalige samenvatting van de vaststellingen van deze studie kunt u op deze pagina downloaden.
De integrale, Franstalige versie van deze studie kunt u hier downloaden: Recherche exploratoire sur les représentations de l'homosexualité dans la fonction publique belge (pdf)
Vergelijkbare publicaties
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017 en 2022)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.
Discriminatie van personen van Afrikaanse origine (2022)

Vandaag staan de ongelijkheid en discriminatie waarmee personen van Afrikaanse origine te maken krijgen, meer dan ooit in het brandpunt. Naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme 2022 publiceert Unia een analyse over deze thematiek.