Discriminatie op de huisvestingsmarkt (2019)
Het recht op degelijke huisvesting is vastgelegd in de Belgische grondwet. Maar in werkelijkheid maken drempels en discriminatie het moeilijk om toegang te krijgen tot de huurmarkt.
- Wat zijn mijn rechten als huurder?
- Wat zijn mijn plichten als eigenaar?
- Ik ben een makelaar en mijn klant vraagt me om mensen uit bepaalde bevolkingsgroepen te weigeren. Moet ik gehoorzamen?
De antwoorden op deze vragen vind je in deze brochure, die voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geüpdatet werd na de regionalisering van de huurwet.
Deze brochure werd geschreven door Unia in samenwerking met de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen, de Brusselse minister van Huisvesting en het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.
Zie ook
- Diversiteitsbarometer huisvesting (2014)
- Discriminatie op de huisvestingsmarkt
- Brochure Discriminatie op de huurmarkt in Vlaanderen (2018)
Vergelijkbare publicaties
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Jaarverslag 2016
Nooit eerder behandelden we zoveel discriminatiedossiers als in 2016. Tegen een achtergrond van polarisering, polemiek in het maatschappelijke debat, oppervlakkige tweets, ‘alternatieve feiten’ en een sterk stijgende werkdruk, blijft Unia werken aan oplossingen die leiden tot een meer inclusieve samenleving.
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017 en 2022)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.