Human Rights of Older Persons and Long-Term Care (2016)
Op 28 november 2017 organiseerde het ENNHRI de slotconferentie van het project over 'Mensenrechten van ouderen die langdurige zorg behoeven', dat door de Europese Commissie werd gefinancierd. Unia voerde in het kader van dit project in 2015 en 2016 in België een monitoring uit in enkele rusthuizen in België rond mensenrechten. Die monitoring kan je hier downloaden.
Tijdens deze ENNHRI-monitoring werd een aselecte steekproef uitgevoerd in 9 rusthuizen. De verschillen tussen deze rusthuizen zijn groot. Over het algemeen hebben de vastgestelde problemen te maken met de vrije keuze van ouderen, die vaak meer wordt ingeperkt dan noodzakelijk is. Ook hun recht op privacy wordt niet altijd helemaal geëerbiedigd. De bewoners en hun familie hebben het meest kritiek op de kwaliteit van de voorzieningen en van de verstrekte zorgen. Vaak wordt als reden een tekort aan personeel aangehaald. De betrokken instanties kregen ook enkele klachten over slechte behandeling en mishandeling.
Dit rapport wil enerzijds een bijdrage leveren aan een coherent en gedragen Europees beleid met betrekking tot een mensenrechtenbenadering in langdurige zorg, en meer bepaald in de residentiële ouderenzorg. Anderzijds wil het rapport een aanzet geven om met Unia verder in te zetten op het bevorderen van de kennis van én het respect voor de mensenrechten in zorgrelaties in ons land, dit met een bijzondere aandacht voor de antidiscriminatiewetgeving.
Vergelijkbare publicaties
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Evaluatie van de Antidiscriminatie- en Antiracismewet (2017 en 2022)
Unia bereidde met betrekking tot de Antidiscriminatie- en Antiracismewet een eigen evaluatieverslag voor. Dat gebeurde op basis van eigen praktijkervaring, gekende nationale rechtspraak en algemene expertise op het gebied van discriminatiebestrijding.
Discriminatie van personen van Afrikaanse origine (2022)

Vandaag staan de ongelijkheid en discriminatie waarmee personen van Afrikaanse origine te maken krijgen, meer dan ooit in het brandpunt. Naar aanleiding van de internationale dag tegen racisme 2022 publiceert Unia een analyse over deze thematiek.