Internationaal verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten: parallel rapport (2020)
Op woensdag 19 en donderdag 20 februari 2020 nemen vertegenwoordigers van België deel aan een interactieve dialoog in Genève met leden van het Comité voor Economische, Sociale en Culturele Rechten van de Verenigde Naties.
Unia heeft in haar hoedanigheid van nationaal mensenrechteninstituut (B-status) een parallel rapport ingediend. Myria heeft ook een bijdrage geleverd aan dit verslag. In dit rapport worden verschillende rechten zoals huisvesting, werkgelegenheid, onderwijs, gezondheid of non-discriminatie onderzocht via de bevoegdheden van Myria en Unia.
Op basis van het rapport van België en de parallelle en alternatieve rapporten doet het Comité voor Economische, Sociale en Culturele Rechten dan aanbevelingen aan België. Het doel van deze aanbevelingen is om België te helpen bij het verbeteren van de naleving van de rechten en vrijheden die zijn voorzien in het Internationaal Verdrag inzake economische, sociale en culturele rechten.
Het parallel rapport van Unia is beschikbaar in het Frans en Engels. De Nederlandse versie zal binnenkort op deze pagina beschikbaar zijn.
Vergelijkbare publicaties
Standpunt over de oprichting van een Vlaams gelijkheidsorgaan en de uitstap uit Unia (2021)

Op 30 september 2019 sloten de Vlaamse regeringsonderhandelaars een regeerakkoord waarin stond dat de nieuwe regering uit Unia wou stappen en een eigen Vlaamse mensenrechteninstelling wou oprichten. Op deze pagina vind je de bedenkingen en bezorgdheden van Unia over het huidige voorstel.
Parallel rapport voor het Comité tegen Foltering (CAT) (2021)

Er zijn nog te weinig betrouwbare en gecentraliseerde statistieken over beschuldigingen van politiegeweld, er worden nog steeds mensen uitgewezen of gedeporteerd ondanks het risico op foltering en mishandeling en de zorg voor geïnterneerden toont structurele tekortkomingen. Dat zijn enkele vaststellingen van dit rapport.
Het werk van Unia in 2020, uitgedrukt in cijfers

Hoeveel meldingen van discriminatie kreeg Unia in 2020? Wat was de impact van de coronacrisis op onze werking? Hoeveel dossiers hebben we geopend? En over welke discriminatiecriteria en actiedomeinen?
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.