Kwaliteitsvol inclusief onderwijs in het belang van het kind
Samen met het Kinderrechtencommissariaat werkte Unia een tekst uit rond het belang van het kind en hoe dit belang op de juiste manier kan afgewogen worden.

Unia en het Kinderrechtencommissariaat belichten in deze tekst hoe het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap en het Verdrag inzake de Rechten van het Kind samen gerespecteerd kunnen worden bij het verwezenlijken van het recht op inclusief onderwijs.
In de tekst wordt stilgestaan bij het wettelijk kader en de uitgangspunten om vervolgens te bespreken hoe een correcte afweging kan gemaakt worden van de proportionaliteit van maatregelen en van het belang van het kind.
Om het belang van het kind op een juiste manier af te wegen, moeten immers een aantal stappen gevolgd worden bij de bespreking van noodzakelijke maatregelen. De volgorde van deze stappen is belangrijk om inclusie een echte kans te geven en om noodzakelijke maatregelen niet ten onrechte als disproportioneel te bestempelen.
Verder worden de drie momenten toegelicht wanneer de proportionaliteit van maatregelen kan worden afgewogen. Ten slotte wordt in de tekst ook stilgestaan bij de beschermende rol van de overheid.
Je kan de volledige tekst downloaden op deze pagina.
Vergelijkbare publicaties
Jaarverslag 2020: kwetsbare mensenrechten in crisistijden
Ook in een buitengewoon jaar zette Unia zich in voor mensenrechten en gelijkheid. De coronapandemie werkte als een vergrootglas. Wie zich al in een kwetsbare positie bevond, werd vaak het eerst of het hardst getroffen door Covid-19 of de maatregelen.
Overleg rond redelijke aanpassingen op school: een leidraad
Unia werkte een leidraad uit met handvaten voor het CLB, de school en de ouders om het overleg rond redelijke aanpassingen voor leerlingen kwaliteitsvol te laten verlopen. En dat met een gemotiveerd verslag of een verslag.
Jaarverslag 2017: Stilstand is geen optie
2017 was een rumoerig jaar. De debatten rond de thema’s van Unia waren levendig, maar zorgden ook voor vooruitgang in de strijd tegen discriminatie. Zo werd in Brussel in 2017 een ordonnantie goedgekeurd die praktijktesten tegen arbeidsdiscriminatie toelaat. De federale regering volgde, iets voorzichtiger, begin 2018.
Diversiteitsbarometer Onderwijs (2018)
Unia liet een onderzoek uitvoeren over gelijke kansen in de scholen van de drie gemeenschappen. De Diversiteitsbarometer Onderwijs is het laatste deel van een drieluik. De eerste twee delen gingen over Werk (2012) en Huisvesting (2014).