7 dingen die onze antidiscriminatiewetgeving verbiedt, uitgelegd in 2 minuten
Je kan je droomappartement niet huren omdat je een migratieachtergrond hebt, een café vraagt je om je assistentiehond buiten te laten, … Wat zegt de wet daarover? Unia legt het je uit in een video van 2 minuten.
Door de antidiscriminatiewetgeving is het verboden om mensen vanwege een persoonskenmerk te discrimineren of hen ongelijk te behandelen. Tegen welke 7 vormen van discriminatie ben jij beschermd?
- Directe discriminatie
- Indirecte discriminatie
- Aanzetten tot discriminatie
- Weigering van redelijke aanpassingen
- Pesterijen
- Haatspraak
- Haatmisdrijven
Iedereen zag wellicht eens discriminatie of was er zelf slachtoffer van. Wat zijn de gevolgen van discriminatie?
- Voor de gediscrimineerde personen zelf, hun vrienden of familie: gedaalde eigenwaarde, kans op psychische problemen, armoede en uitsluiting …
- Voor personen die discrimineren: kans op verplichte schadevergoeding, boete of gevangenisstraf
Vergelijkbare artikels
Oprichting Vlaams Mensenrechteninstituut
Unia hoopt dat het nieuwe Vlaamse Mensenrechteninstituut snel werkzaam zal zijn en staat klaar om het Vlaams Mensenrechteninstituut bij de opstart te ondersteunen en ermee samen te werken. Daarbij kan Unia terugvallen op een schat aan verwezenlijkingen in Vlaanderen.
Vlaamse regering formaliseert einde samenwerking met Unia
Unia volgt van nabij de oprichting van de nieuwe Vlaamse mensenrechteninstelling waarmee ze in het belang van de burger wil samenwerken.
Ongelijkheden verminderen, te beginnen bij je gemeente
In tijden van crisis nemen ongelijkheden toe. Dit werd tijdens de coronapandemie nog eens bevestigd. Gemeenten spelen hierbij een rol. Unia verzamelde op de website van Kies Gelijke Kansen lokale initiatieven en goede praktijken die je kunnen inspireren om gelijke kansen te blijven waarborgen.
Is een andere wereld mogelijk? Volgens deze mensen alvast wel!
Ontdek hun volledige getuigenissen in ons jaarverslag 2021 dat uitkomt op 23 juni 2022