Discriminatie moslims in Europa blijft groeiend probleem
Nog steeds krijgen veel moslims in Europa te maken met discriminatie, fysiek geweld en pesterijen. Dit terwijl de meesten onder hen zich sterk verbonden voelen met het land waarin ze wonen. Dat stelt het FRA in een nieuw rapport. Het FRA is het Europees Agentschap voor Fundamentele Rechten. Het rapport is onder meer gebaseerd op antwoorden van 25.000 inwoners uit Europa met een migratieachtergrond.
49 procent van de ondervraagde moslims in België weten waar ze terecht kunnen met hun klachten over discriminatie. Daarmee staat ons land op de vierde plaats in de lijst van onderzochte Europese landen. Alleen in Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Cyprus weten meer moslims welke instantie hen helpt.
‘We zijn tevreden dat steeds meer mensen de weg vinden naar Unia. Dat bewijst dat we nodig zijn. Toch moeten we elke dag werken we aan een nog betere bekendheid. Te veel slachtoffers melden discriminatie niet omdat ze Unia niet kennen,’ zegt Els Keytsman, directeur van Unia.
Discriminatie
Volgens het FRA geeft in Europa bijna één op drie moslims aan discriminatie te ervaren als ze zoeken naar een job. Dit zorgt ervoor dat hun kansen om echt deel uit te maken van de samenleving gehypothekeerd worden. Daarnaast zegt maar liefst één op vier moslims mikpunt te zijn geweest van meerdere pesterijen.
Vergelijkbare artikels
Unia lanceert 61 voorstellen om ongelijkheid aan te pakken
De nieuwe regeringen kunnen en moeten meer doen om de ongelijkheid in ons land weg te werken. Unia komt nu met een bundel om de volgende ministers daarbij te helpen. ‘Unia baseerde zich onder meer op de klachten van duizenden melders, op vormingen aan leerkrachten en politie en op eigen studies over de arbeids- en huisvestingsmarkt,’ klinkt het.
Unia reageert tevreden op gelijkekansentest van het Brussels Parlement
Met een ruime meerderheid keurde het Brussels Parlement de ordonnantie goed die een gelijkekansentest invoert. Unia en het Steunpunt Armoede vinden dit een goede stap vooruit: ‘Zo kan het Brusselse Gewest systematisch analyseren wat de mogelijke impact zou zijn van maatregelen op groepen die mogelijk structureel gediscrimineerd worden.’
Brussels plan tegen racisme zet stap in goede richting
Op donderdag 15 december 2022 heeft de Brusselse regering haar nieuwe antiracismeplan 2023-2026 aangenomen. Het plan omvat een vijftigtal maatregelen in verschillende bevoegdheidsdomeinen.
Unia tevreden met de goedkeuring van federale maatregelen ter bestrijding van racisme
Half juli keurde de federale regering 70 maatregelen ter bestrijding van racisme goed. Unia is tevreden met deze eerste maatregelen, maar betreurt het dat deze maatregelen niet zijn goedgekeurd in het kader van het interfederaal plan ter bestrijding van racisme waarop al meer dan 20 jaar gewacht wordt.