Discriminatie van personen van Sub-Saharaanse afkomst
Een overzicht van stereotypen
De Verenigde Naties verklaarden 2011 het Internationale Jaar voor Personen van Afrikaanse afkomst en kozen ervoor om hen op 21 maart, de Internationale Dag Tegen Racisme, extra onder de aandacht te brengen. Zo willen ze "de problemen rond rassendiscriminatie, waar personen van Afrikaanse afkomst mee geconfronteerd worden" naar voren schuiven en de landen uitnodigen om "de integratie van personen van Afrikaanse afkomst in de maatschappij te stimuleren in al zijn aspecten – politieke, economische, sociale en culturele – en een betere kennis van en meer respect voor de diversiteit van hun patrimonium en hun cultuur te bevorderen" .
Hoe zit het in België? Ter gelegenheid van 21 maart besloot het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding om een stand van zaken op te maken van de situatie in België van personen van Sub-Saharaanse afkomst. Wie zijn ze? Met welke stereotypen en vormen van discriminatie worden ze geconfronteerd? Is hun situatie anders dan deze van personen met een andere vreemde afkomst?
Vergelijkbare artikels
2 nieuwe antiracismeplannen in Franstalig België
De Franse gemeenschap en het Waals gewest stelden elk hun antiracismeplan voor de periode 2023-2026 voor. Unia ziet naast een aantal positieve punten ook een aantal werkpunten in de 2 nieuwe antiracismeplannen.
Dag tegen Racisme 2023
De Internationale Dag tegen Racisme op 21 maart 2023 is de perfecte gelegenheid om een stand van zaken op te maken rond racisme. Uit de meldingen bij Unia blijkt helaas dat racisme ook in 2022 voor heel wat mensen in België een dagelijkse realiteit was.
Brussels plan tegen racisme zet stap in goede richting
Op donderdag 15 december 2022 heeft de Brusselse regering haar nieuwe antiracismeplan 2023-2026 aangenomen. Het plan omvat een vijftigtal maatregelen in verschillende bevoegdheidsdomeinen.
Twee extreemrechtse activisten veroordeeld voor alternatieve Hitlergroet en online hatespeech
Unia is tevreden met de veroordeling van twee extreemrechtse activisten in twee zaken waarin zij als burgerlijke partij optrad. De twee mannen werden vervolgd voor het uitbrengen van de alternatieve nazi-groet en online haatzaaien.