Een tv-zender die iedereen bij elkaar brengt

12 augustus 2021
Discriminatiegrond: Seksuele geaardheidAndere gronden

Een sportjournalist van de publieke omroep veroorzaakte afgelopen weekend heel wat opschudding toen hij tijdens een uitzending van de Olympische Spelen beledigende opmerkingen maakte over de seksuele geaardheid, de fysieke kenmerken en het geslacht van een paar vrouwelijke spelers van het nationale basketbalteam. Hij dacht dat de microfoons waren uitgeschakeld.

Unia kreeg ongeveer 40 meldingen over de situatie en opende een dossier. Unia keurt dit soort stigmatiserende taal jegens de LGBTI+-gemeenschap ten stelligste af.

Ook al schorste de zender de journalist voor onbepaalde tijd en veroordeelde het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) zijn uitspraken, de situatie toont nog maar eens dat bepaalde negatieve vooroordelen de sportwereld nog niet uit zijn.

En dat terwijl de samenleving wel evolueert (invoering van antidiscriminatiewetten, openstelling van het huwelijk en adoptie voor koppels van hetzelfde geslacht, enz.). Zo staat België op de tweede plaats in het laatste jaarverslag van ILGA-Europe (Internationale vereniging voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transseksuelen en intersekse personen), die de situatie voor LGBTI+-personen in Europese landen analyseert. Toch blijven veel stereotypen over seksuele geaardheid en geslacht in de praktijk springlevend in de sportwereld.

Ondanks vooruitgang samen stereotypen blijven bestrijden

Unia roept de sportfederaties daarom op hun inspanningen tegen discriminatie zeker voort te zetten, zoals het onlangs door de Belgische Voetbalbond gelanceerde actieplan "Come Together", in samenwerking met Voetbal Vlaanderen en de Vereniging van Franstalige voetbalclubs.

Ook het diversiteitsbeleid binnen de media kan worden aangekaart. De televisie en de entertainmentsector zijn namelijk nog steeds niet representatief genoeg voor de bestaande diversiteit in onze samenleving. Zou deze situatie niet de perfecte gelegenheid zijn voor de VRT, maar ook voor andere zenders, om hun diversiteitsbeleid te herzien? Unia staat klaar met open armen om hen daarin te begeleiden!