Alle activiteiten rond de Internationale Dag van Personen met een Handicap

28 november 2017
Actiedomein: Alle domeinen
Discriminatiegrond: Handicap

De lokale contactpunten van Unia vestigen in december overal in België de aandacht op de Internationale Dag van Personen met een Handicap. Van rolstoelparcours tot toegankelijkheidsprijs: zien we je op een van deze activiteiten? 

  Provincie Antwerpen

  Ben je op 2 december in Mechelen? Kom dan in de voormiddag zeker langs onze stand op de zaterdagmarkt. We beantwoorden er al je vragen over discriminatie en handicap.

  In Antwerpen buigen focusgroepen zich op 21, 22 en 29 november over het ‘recht om eigen keuzes te maken’, in de Thuishaven Ritmica. De deelnemers zijn mensen met een licht verstandelijke handicap uit een voorziening. Zij gingen in de eerste focusgroep interactief aan de slag rond het thema discriminatie en gelijke kansen, focusten in de tweede groep op het recht om eigen keuzes te maken en gingen in de derde focusgroep samen op zoek naar hoe we die wens uitdrukken naar de buitenwereld. De boodschap die uit deze focusgroepen naar boven komt, brengen we vervolgens over naar het beleid en de bredere samenleving. 

  Provincie West-Vlaanderen

  Welke (ho)recazaak in Oostende wint de prijs voor beste toegankelijkheid? De jury maakt het bekend op zondag 4 december. Deze actie is een samenwerking tussen Unia, de Commissie voor Personen met een Beperking en het stadsbestuur van Oostende

  Provincie Limburg

  Klaar? Start! Waag je op 2 december (14-16 uur) aan een rolstoelparcours in Shopping 1, het shoppingcenter in Genk. De adviesraad voor personen met een handicap en Unia staan er paraat om je vragen over discriminatie te beantwoorden.

  Op 30 november en 1 december organiseert Unia Hasselt samen met de dienst Diversiteit en Internationale Solidariteit van de stad Hasselt enkele interactieve rondleidingen in het UD Woonlabo. Hier leer je hoe je een woning kan bouwen of verbouwen die voor iedereen geschikt is. Inschrijven voor een rondleiding? Stuur een mailtje naar diversiteit@hasselt.be. Op 30 november is er een rondleiding om 19:30 uur en 20:30 uur, en op 1 december om 9:30 uur en 10:30 uur.

  Provincie Oost-Vlaanderen

  Unia neemt deel aan de Warm-up van RWO ARA vzw. Die organiseert van 22 november 2017 tot 22 december 2017 een pop-up in de Pieter van Aelst-galerij in het centrum van Aalst, en zet zo de wereld van zorg en welzijn op een hippe manier in de kijker. Kom op 30 november (14:00 – 18:00 uur) een bezoekje brengen aan onze stand!

  Vergelijkbare artikels

  3 december 2021

  Overheden moeten volgens Unia meer doen voor mensen met een handicap

  Er is nog een lange weg te gaan voor mensen met een handicap een echte plaats hebben in een inclusieve samenleving. Dat is de conclusie van het laatste verslag van Unia over de eerbiediging van de rechten van personen met een handicap. Het rapport wordt vandaag gepubliceerd ter ere van de Internationale dag van personen met een handicap. "Het is tijd dat de overheden hun beloften nakomen", zegt Unia-directeur Els Keytsman.