Voor het eerst racistische aanval op Roma veroordeeld

8 oktober 2019
Actiedomein: Samenleving
Discriminatiegrond: Racisme

De correctionele rechtbank van Gent heeft maandag een tiental voetbalsupporters veroordeeld voor de aanval van een pand dat werd bewoond door Roma. Latent racisme was één van de drijfveren van de daders en een aantal onder hen zette via berichten aan tot haat, oordeelde de rechtbank. ‘Deze veroordeling herinnert iedereen eraan dat geweld niet thuishoort in een rechtstaat,’ reageert burgerlijke partij Unia.

‘Mensen kunnen onder geen beding het heft in eigen handen nemen en dan met geweld hun onvrede ventileren. Dat gebeurde in Gent toen er een supportersgroep in november 2017 met stokken en Bengaals vuur binnenviel in een kraakpand waar Roma verbleven, ook jonge kinderen. Er zijn andere manieren om te protesteren. Het recht van de sterkste is er geen van. Als geweld bovendien racistisch geïnspireerd is en je anderen aanspoort om het ook te gebruiken, schaad je de samenleving,’ zegt Unia directeur Els Keytsman. 

De rechtbank veroordeelde één van de hoofddaders tot een werkstraf  van 100 uur. Negen van de vijftien beschuldigden werden veroordeeld tot een autonome probatiestraf van een jaar. Een van de opgelegde voorwaarden is een bezoek brengen aan de Kazerne Dossin. ‘Dit soort van straffen vinden wij zinvol. De Kazerne laat in woord en beeld zien welke weg vrij wordt gemaakt als haat tussen mensen de bovenhand krijgt’, legt Keytsman uit. 

De straffen

Negen van de vijftien beschuldigden werden veroordeeld tot een autonome probatiestraf van een jaar. Een van de opgelegde voorwaarden is een bezoek brengen aan de Kazerne Dossin. Twee beschuldigden werden vrijgesproken en één kreeg een gevangenisstraf van zes maanden met uitstel. De rechtbank veroordeelde één van de hoofddaders tot een werkstraf van 100 uur.

De slachtoffers kregen een schadevergoeding van 500 euro.