Roma zijn volwaardige burgers
Vandaag is Internationale Romadag. Dé gelegenheid om de aandacht te vestigen op de rechten van Roma en op de werking van Unia voor deze groep. Ook in 2020 blijven Roma het slachtoffer van discriminatie. Gelukkig zijn er zaken aan het veranderen, vooral op vlak van justitie.
De meeste Roma in België zijn relatief recente migranten uit Midden- en Oost-Europa. Als deel van de Roma-gemeenschap dragen zij de hardnekkige etiketten mee die op deze groep gekleefd worden: misdaad, onveiligheid, marginaliteit, bedelen ... Die etiketten leiden ertoe dat Roma gediscrimineerd worden op de werkvloer, op school, in de gezondheidszorg en bij de zoektocht naar een woning.
Unia wil een misverstand de wereld uit helpen: Roma zijn volwaardige burgers. De meeste van hen zijn Europeaan en hebben dus ook dezelfde rechten als alle Europeanen. Hun rechten werden bovendien onlangs door de Belgische rechtbanken verdedigd. Voor het eerst veroordeelde de correctionele rechtbank van Gent een racistische aanval op Roma. Unia had zich naast de slachtoffers burgerlijke partij gesteld.
Veranderen van blik
Voor Unia is het essentieel om te werken aan de perceptie die mensen hebben van de Roma-gemeenschap. Volgens de laatste Eurobarometer blijkt dat 22% van de ondervraagde Belgen zich niet comfortabel zou voelen met een Roma als directe collega, 38% geen vertrouwen heeft in een Roma als politieke leider en 41% een Roma als schoonzoon of -dochter niet ziet zitten.
Roma zijn voor heel wat mensen een relatief onbekende bevolkingsgroep en er wordt vaak negatief over hen bericht. Er worden weinig positieve rolmodellen of goede voorbeelden getoond. Dat heeft een enorme impact op de perceptie op Roma door zichzelf en door anderen.
Samen tegen stereotypes
Unia blijft werken om de mensenrechten van Roma verdedigen. We vragen aan de overheden om een nieuwe nationale strategie uit te werken voor de integratie van Roma. In tussentijd besliste de regering van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest al om in overleg met Unia een strategie uit te werken voor de Roma-bevolking. Die strategie is gericht op opleiding, overleg en het inzetten van Roma-stewards.
Unia waakt ook over de specifieke impact van de coronacrisis op de Roma-gemeenschap en de woonwagenbewoners in België. We vragen aan alle overheidsniveaus om te waken over de specifieke situatie van deze minderheidsgroepen. In dit kader stuurden Unia en het Centre de Médiation des Gens du Voyage et des Roms en Wallonie midden-maart een brief naar de burgemeester om hen rond dit thema te sensibiliseren: Roma of woonwagenbewoners die in op opvangterreinen of campings verblijven, moeten daar voor de duur van de crisis kunnen blijven.
Vergelijkbare artikels
Ernstige verkeersagressie veroordeeld, mét erkenning van haatmotief
De Antwerpse correctionele rechtbank heeft op 2 november 2020 uitspraak gedaan over een zaak van ernstige verkeersagressie die plaatsvond in september 2019. De beklaagde werd door de rechtbank schuldig bevonden en veroordeeld tot 30 maanden gevangenis en een boete van 1.600 euro voor opzettelijke slagen en verwondingen. Unia vond het dossier ernstig genoeg om zich mee burgerlijke partij te stellen.
Rechter veroordeelt verheerlijken van naziregime
De rechtbank van Leuven heeft op 14 juli 2020 een inwoner van Keerbergen veroordeeld wegens inbreuken op de negationisme- en antiracismewet. De man is veroordeeld tot één jaar effectieve celstraf en een geldboete van 800 euro. Unia, dat zich burgerlijke partij had gesteld, krijgt 500 euro.
Ernstig racisme in station van Aarschot wordt streng bestraft
De Leuvense strafrechter heeft op 15 juni 2020 een uitspraak gedaan over ernstige feiten van racisme die zich afspeelden in Aarschot. De drie beklaagden werden veroordeeld tot effectieve gevangenisstraffen tussen 9 maanden en 1 jaar plus een geldboete van 400 euro. Unia juicht de uitspraak van de rechter toe. Unia stelde zich in deze zaak burgerlijke partij naast de slachtoffers.
Aalst Carnaval: Unia analyseert meldingen
Net als vorig jaar waren er gisteren tijdens de carnavalsstoet in Aalst Joodse karikaturen en stereotypen te zien. Bij Unia ontvingen we hierover enkele meldingen. We begrijpen dat sommige karikaturen mensen choqueerden en kwetsten, en onderzoeken de feiten.