Verkiezingen 2019: Memorandum
Unia gelooft in een inclusieve samenleving waar elk van ons een plaats in heeft. Om haar visie te concretiseren, formuleerde Unia 61 aanbevelingen in het kader van de de Europese, federale, gewest- en gemeenschapsverkiezingen in mei 2019.
Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, legt in dit memorandum 61 aanbevelingen voor aan alle politieke verantwoordelijken, academici en middenveldactoren in België. Twee aanbevelingen werden geformuleerd in samenspraak met Myria, het Federaal Migratiecentrum. Dit memorandum werd geschreven in het kader van de Europese, federale en gemeenschapsverkiezingen in mei 2019.
De opgenomen lijst van aanbevelingen op verschillende beleidsniveaus zijn volgens Unia noodzakelijk om te kunnen evolueren naar een België met meer gelijke kansen voor iedereen op verschillende maatschappelijke domeinen: gaande van huisvesting, over werk tot onderwijs. Naast de aanbevelingen als ‘oriëntatiepunten’, wil Unia ze ook gebruiken als ‘meetpunten’ om de komende legislaturen tussentijds en finaal te kunnen evalueren op hun concreet gevoerde beleid rond gelijke kansen.
Unia grijpt het verkiezingsjaar 2019 aan om deze aanbevelingen in de verf te zetten via een uitgebreide mediacampagne en zo haar aanbevelingen intensief te bepleiten.
Lees het memorandum

Ontdek de campagne
Veel kiezers met een handicap gaan zelf niet stemmen en geven een volmacht. Stemmen is echter een grondrecht. Daarom is het belangrijk dat mensen zelf hun stem uitbrengen. Om dat zelfstandig te kunnen doen, moeten de verkiezingen zo toegankelijk mogelijk zijn.
Downloads
Vergelijkbare publicaties
Verkiezingen 2024: memorandum

Voor de verkiezingen in juni 2024 formuleerde Unia 74 aanbevelingen. 6 prioriteiten uit dat volledige memorandum vinden wij cruciaal om gelijkheid te bevorderen en discriminatie te bestrijden.
Jaarverslag 2022

Unia stond ook in 2022 klaar voor gediscrimineerde burgers. In ons jaarverslag blikken we terug op onze acties om discriminatie in België te bestrijden en gelijkheid te bevorderen.
Parallel rapport voor het Comité voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) (2022)
Wist je dat 86% van de mantelzorgers van mensen met een beperking vrouw is? Of dat de arbeidsparticipatie van vrouwen van buitenlandse origine lager blijft dan die van mannen en dat ze vaker deeltijds werken, in lager betaalde banen of in minder gewaardeerde sectoren (zoals huishoudelijke hulp)?
Het werk van Unia in 2021, uitgedrukt in cijfers

Voor welke situaties deden de Belgische burgers in 2021 het vaakst een beroep op ons? Steeg het aantal meldingen dat Unia ontving? Over welke domeinen en criteria ging het vooral in de dossiers die we openden? Is de impact van de COVID-19-pandemie nog zichtbaar in onze cijfers?