Het werk van Unia in 2017, uitgedrukt in cijfers
In 2017 registreerde Unia 6.602 individuele meldingen (17,5% meer dan in 2016). We openden 2.017 dossiers: een stijging van 5,8%.
Woordje uitleg: meldingen en dossiers
Een van de opdrachten van Unia is het behandelen van ‘individuele meldingen’. Elke persoon kan een melding bij ons doen, of het nu gaat om een informatievraag, een vraag tot tussenkomst of een ander verzoek. De melding moet wel betrekking hebben op de antiracisme-, antidiscriminatie- of negationismewetgeving, of op het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap.
Zijn we bevoegd om een melding te behandelen en gaat het om meer dan een eenvoudige informatievraag? Dan openen we een dossier. Unia is bevoegd voor het behandelen van discriminatiedossiers rond specifieke criteria in de antidiscriminatiewetgeving, inclusief belaging en de weigering tot redelijke aanpassingen. We kunnen ook optreden bij hate speech en haatmisdrijven.
Belangrijkste cijfers 2017
In 2017 openden we fors meer dossiers over werk (+13,5%) en politie en justitie (+26,6%). Ook in het domein samenleving was er een opvallende stijging van 11,3%.
Over alle domeinen heen zagen we de grootste toename van dossiers in verband met deze discriminatiecriteria: de zogenaamde ‘raciale’ criteria (+12%), vermogen (+34,4%) en gezondheidstoestand (+52,9%).
Onder ‘downloads’ op deze pagina kan je het volledige cijferrapport van 2017 downloaden.
Downloads
Vergelijkbare publicaties
Parallel rapport voor het Comité voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) (2022)
Wist je dat 86% van de mantelzorgers van mensen met een beperking vrouw is? Of dat de arbeidsparticipatie van vrouwen van buitenlandse origine lager blijft dan die van mannen en dat ze vaker deeltijds werken, in lager betaalde banen of in minder gewaardeerde sectoren (zoals huishoudelijke hulp)?
Het werk van Unia in 2021, uitgedrukt in cijfers

Voor welke situaties deden de Belgische burgers in 2021 het vaakst een beroep op ons? Steeg het aantal meldingen dat Unia ontving? Over welke domeinen en criteria ging het vooral in de dossiers die we openden? Is de impact van de COVID-19-pandemie nog zichtbaar in onze cijfers?
Jaarverslag 2021: een andere wereld is mogelijk

Terwijl werkgevers moeite hebben om vacatures in te vullen, blijft discriminatie op de werkvloer bestaan. Een woning vinden, gaat niet zonder slag of stoot als je bijvoorbeeld een handicap hebt. Unia behandelde meer dan 10.000 discriminatiemeldingen in 2021. Toch gelooft ze dat een andere en meer inclusieve wereld mogelijk is.
Standpunt over de oprichting van een Vlaams gelijkheidsorgaan en de uitstap uit Unia (2021)

Op 30 september 2019 sloten de Vlaamse regeringsonderhandelaars een regeerakkoord waarin stond dat de nieuwe regering uit Unia wou stappen en een eigen Vlaamse mensenrechteninstelling wou oprichten. Op deze pagina vind je de bedenkingen en bezorgdheden van Unia over het huidige voorstel.