Protocolakkoord inzake samenwerking tussen het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen en Unia
Het protocol tussen Unia en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen wil de wederzijdse uitwisseling van informatie en de samenwerking tussen de twee instellingen bevorderen.
Op 20 maart 2019 ondertekenden Unia en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) een protocol. De doelstelling van dit protocol? De samenwerking tussen deze twee Belgische instellingen in de strijd tegen discriminatie formaliseren.
- Het IGVM houdt zich bezig met genderdiscriminatie.
- Unia houdt zich bezig met andere vormen van discriminatie.
Met het protocol verbinden de instellingen zich ertoe om nauwer samen te werken, onder andere door overlegvergaderingen te organiseren en gemeenschappelijke initiatieven te ondernemen. Bovendien verbinden ze zich ertoe om meldingen die bij de ene instelling toekomen, terwijl ze duidelijk onder de bevoegdheid van het andere instituut vallen, onmiddellijk aan elkaar over te maken.
Het protocol formaliseert de bestaande samenwerking, die al jaren bestaat, en maakt zo meer en betere uitwisselingen mogelijk.
Downloads
Vergelijkbare publicaties
Jaarverslag 2023: naar een inclusieve duurzaamheid
Het jaarverslag 2023 van Unia brengt de aandachtspunten, meldingen, dossiers en trainingsuren samen uit het vorige kalenderjaar.
Verkiezingen 2024: memorandum
Voor de verkiezingen in juni 2024 formuleerde Unia 74 aanbevelingen. 6 prioriteiten uit dat volledige memorandum vinden wij cruciaal om gelijkheid te bevorderen en discriminatie te bestrijden.
Jaarverslag 2022
Unia stond ook in 2022 klaar voor gediscrimineerde burgers. In ons jaarverslag blikken we terug op onze acties om discriminatie in België te bestrijden en gelijkheid te bevorderen.
Parallel rapport voor het Comité voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) (2022)
Wist je dat 86% van de mantelzorgers van mensen met een beperking vrouw is? Of dat de arbeidsparticipatie van vrouwen van buitenlandse origine lager blijft dan die van mannen en dat ze vaker deeltijds werken, in lager betaalde banen of in minder gewaardeerde sectoren (zoals huishoudelijke hulp)?