Standpunt over de oprichting van een Vlaams gelijkheidsorgaan en de uitstap uit Unia (2021)
Op 30 september 2019 sloten de Vlaamse regeringsonderhandelaars een regeerakkoord waarin stond dat de nieuwe regering uit Unia wou stappen en een eigen Vlaamse mensenrechteninstelling wou oprichten. Op deze pagina vind je de bedenkingen en bezorgdheden van Unia over het huidige voorstel.
Op 16 juli 2021 werden in een conceptnota aan de Vlaamse regering de krachtlijnen van de nieuwe Vlaamse instelling uiteengezet, en op 17 december 2021 gaf de Vlaamse regering haar eerste principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot oprichting tot het Vlaamse mensenrechteninstituut.
Unia formuleerde haar bedenkingen en bezorgdheden over het beoogde model in een standpuntnota, die je op deze pagina kan downloaden.
Daarnaast gaven in januari 2022 andere de Vlaamse Adviesraad Handicap (NOOZO), de koepel van werkgevers- en werknemersorganisaties (SERV), de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR), de Vlaamse Raad Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG), de Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens (VTC), de Vlaamse Ouderenraad en de strategische adviesraad voor cultuur, jeugd, sport en media (SARC) op vraag van de Vlaamse regering advies over de oprichting van de Vlaamse mensenrechteninstelling.
Vergelijkbare publicaties
Verkiezingen 2024: memorandum

Voor de verkiezingen in juni 2024 formuleerde Unia 74 aanbevelingen. 6 prioriteiten uit dat volledige memorandum vinden wij cruciaal om gelijkheid te bevorderen en discriminatie te bestrijden.
Jaarverslag 2022

Unia stond ook in 2022 klaar voor gediscrimineerde burgers. In ons jaarverslag blikken we terug op onze acties om discriminatie in België te bestrijden en gelijkheid te bevorderen.
Parallel rapport voor het Comité voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen (CEDAW) (2022)
Wist je dat 86% van de mantelzorgers van mensen met een beperking vrouw is? Of dat de arbeidsparticipatie van vrouwen van buitenlandse origine lager blijft dan die van mannen en dat ze vaker deeltijds werken, in lager betaalde banen of in minder gewaardeerde sectoren (zoals huishoudelijke hulp)?
Het werk van Unia in 2021, uitgedrukt in cijfers

Voor welke situaties deden de Belgische burgers in 2021 het vaakst een beroep op ons? Steeg het aantal meldingen dat Unia ontving? Over welke domeinen en criteria ging het vooral in de dossiers die we openden? Is de impact van de COVID-19-pandemie nog zichtbaar in onze cijfers?