Correctionele rechtbank Leuven, 7 februari 2022

7 februari 2022
Actiedomein: Media/internet
Discriminatiegrond: Racisme
Gerechtelijk arrondissement: Leuven

Via sociale media maakt een man zich schuldig aan aanzetten tot haat, verspreiden van gedachtengoed dat uiting geeft aan rassuperioriteit en negationisme. De man wordt veroordeeld tot een werkstraf van 100 uren.

Datum: 7 februari 2022

Instantie: Correctionele rechtbank Leuven

Criterium: racisme

Feiten

Tussen januari 2018 en juli 2020 deelde de beklaagde op VK en MeWe diverse foto’s, memes en teksten met expliciete haatboodschappen en verheerlijking van geweld tegen mensen van een andere origine en tegen vluchtelingen. Voorbeelden van zijn haatboodschappen: een afbeelding van een vrouw met een vuurwapen en de tekst “I am White and I am proud, I will not mix my blood with non whites”; een afbeelding van een Duitse soldaat die zijn machinegeweer gericht houdt met de tekst “Welcome Refugees”; een meme met “Ook ik steun de warmste week” bij de afbeelding van een brand in het asielcentrum te Bilzen; een afbeelding van Hitler en de tekst “Heroes get remembered, legends never die”. Hij richtte zelf groepen op voor gelijkgezinden en beheerde deze groepen. Daarbij werden intentioneel denkbeelden verspreid die gegrond zijn op rassuperioriteit of rassenhaat. In diverse berichten werden nazistische symbolen gebruikt en werd het nazistisch gedachtegoed verheerlijkt.

Unia stelde zich burgerlijke partij in het dossier.

Juridische kwalificatie

Het parket vervolgde de beklaagde voor de volgende tenlasteleggingen:

  • Aanzetten tot haat en geweld jegens een groep, een gemeenschap of de leden ervan  (art. 20, 4° Antiracismewet van 30 juli 1981).
  • Verspreiden van denkbeelden gegrond op rassuperioriteit of rassenhaat (art. 21 Antiracismewet van 30 juli 1981).  
  • Negationisme (art. 1 van de wet van 23 maart 1995 tot bestraffing van het ontkenning, minimaliseren, rechtvaardigen of goedkeuren van de genocide die tijdens de tweede wereldoorlog door het Duitse nationaalsocialistische regime is gepleegd).

Beslissing

De rechtbank achtte alle tenlasteleggingen bewezen. De feiten werden niet betwist door de beklaagde.

Beklaagde heeft door zijn gedrag en houding bijgedragen tot het scheppen van een vijandige omgeving voor personen met een andere nationaliteit, afkomst of huidskleur dan hijzelf, waarbij het uiten van beledigingen en denigrerende opmerkingen ten aanzien van deze personen aangemoedigd en vergoelijkt werd en anderen ertoe werden aangezet om de haatboodschappen over te nemen en in de praktijk te brengen.

De beklaagde werd veroordeeld tot een werkstraf van 100 uren waarbij de duur van de vervangende gevangenisstraf werd bepaald op 6 maanden.  

Aandachtspunten

Unia stelt net als de Staatsveiligheid een radicaliseringstrend vast. De toon verhardt in het activisme tegen de islam en tegen asielzoekers. Extreemrechtse groeperingen dreigen soms ook met gewelddadige acties tegen doelwitten uit de moslimgemeenschap of de politieke wereld of tegen asielcentra.

Het verheerlijken en zelfs toejuichen van geweld doet zich in toenemende mate voor binnen het rechtsextremistische spectrum. Op het gewraakte MeWe-profiel werden de terroristische aanslagen van Brenton Tarrant in twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland) bejubelt, naast ook Brenton Tarrant zelf die bij zijn raid 51 mensen doodschoot en 40 gewonden maakte.

Op de zitting gaf de verdachte blijk van een doorleefd schuldinzicht. Hij heeft volledig gebroken met het extreemrechtse milieu, verwijderde op vraag van Unia de haatberichten en betaalde Unia een schadevergoeding van 500 euro.

Unia zal blijven ijveren voor alternatieve maatregelen bij strafbepalingen zoals de uitwerking van specifieke gedragstrainingen rond strafbare haatspraak en haatmisdrijven (Alternatieve maatregelen).

Op Facebook verschijnen regelmatig berichten van rechtsextremisten om over te stappen naar andere sociale medianetwerken (VKontakte, Telegram, MeWe). De gebruiksvoorwaarden op die andere sociale medianetwerken zijn veel minder streng dan bij Facebook, maar de Belgische veiligheidsdiensten volgen ook die alternatieve sociale medianetwerken. 

Afgekort: Corr.rb.Leuven, 7-02-2022

Downloads