Hof van Justitie van de Europese Unie, 14 maart 2017

15 maart 2017
Actiedomein: Werk
Discriminatiegrond: Geloof of levensbeschouwing
Gerechtelijk arrondissement: Leeg

In 2006 begon een moslima die toen al drie jaar voor een beveiligingsfirma werkte, een hoofddoek te dragen. Volgens de personeelsverantwoordelijke had de onderneming een ongeschreven neutraliteitsbeleid. Een onderhandelingspoging van Unia liep op niets uit, de vrouw werd aan de deur gezet.

Deze zaak kwam eerder al voor de arbeidsrechtbank en het arbeidshof in Antwerpen.  

Hof van Justitie van de Europese Unie, 14 maart 2017

Criterium: Geloof of levensbeschouwing

Datum: 14 maart 2017

Instantie: Hof van Justitie van de Europese Unie

Beslissing

Een privébedrijf kan een hoofddoek verbieden voor werknemers die visueel contact hebben met klanten. Als de werkgever beslist dat zijn personeel er neutraal moet uitzien, moet hij dit beleid wel op een coherente en systematische manier doorvoeren, dus niet als antwoord op een specifieke vraag van een klant. Tot slot moet de werkgever nagaan of werknemers die openlijk religieuze tekenen willen dragen een andere functie kunnen krijgen, zonder visueel contact met klanten.

Vergelijkbare rechtspraak Hof van Justitie van de Europese Unie, 14 maart 2017

24 februari 2022

Arbeidsrechtbank Luik, 24 februari 2022

Een juriste werkt voor een gemeente en is gespecialiseerd in openbare aanbestedingen. Gedurende jaren zijn er geen problemen. Vanaf november 2020 wenst ze een hoofddoek te dragen en polst hierover bij verschillende personen, aangezien het arbeidsreglement geen verbod voorziet. Bij gebrek aan antwoord, kondigt ze aan de hoofddoek te zullen dragen vanaf februari 2021. De gemeente treft twee verbodsmaatregelen, in afwachting van de wijziging van het arbeidsreglement vanaf de maand maart. Deze wijziging bekrachtigt een absolute en exclusieve neutraliteit.