Rekening houden met personen met een handicap bij automatische parkeercontrole (2021)

12 maart 2021
Discriminatiegrond: Handicap
Bevoegdheidsniveau: FederaalRegionaalLokale besturen

Unia vraagt de overheden om meer rekening te houden met personen met een handicap bij automatische parkeercontrole. Bij het huidige systeem rijzen er vragen inzake respect voor de fundamentale rechten van personen met een handicap.

Unia ontving meerdere meldingen van personen met een handicap over de scan-car, een parkeercontrolesysteem dat in bepaalde steden wordt gebruikt.

De scan-car is een auto met een camera op het dak die systematisch de geparkeerde voertuigen kan controleren door hun nummerplaat te scannen. Wie zijn wagen wil parkeren moet bij het betalen aan de parkeermeter zijn nummerplaat invoeren.

Het systeem brengt een aantal moeilijkheden met zich mee voor personen met een handicap. Algemeen gezien kunnen zij gratis parkeren, maar het is echter niet mogelijk om daartoe hun nummerplaat in te voeren op de parkeermeter.

Om dit te verhelpen, hebben sommige gemeenten een systeem ontwikkeld dat personen met een handicap toelaat om al voor hun verplaatsing nummerplaten in te voeren. Er rijzen evenwel een aantal vragen inzake respect voor de rechten van personen met een handicap en hun privéleven.

Met deze aanbeveling roept Unia de overheden op om alternatieve en/of complementaire oplossingen te zoeken voor het voorafgaand registreren en om hierover op nationaal niveau af te stemmen.