Actie van skaters in Antwerpse Joodse wijk is af te keuren
Twee Antwerpse jongeren van Palestijnse origine zijn onlangs op skates door de Joodse wijk in Antwerpen getrokken, voorzien van een Palestijnse vlag. Ze viseerden individuele Joden en plaatsten een filmpje van hun actie op YouTube. Deze gebeurtenis heeft veel ophef veroorzaakt in de Antwerpse Joodse gemeenschap. Unia ontving diverse meldingen over deze feiten.
Unia is de zaak nog volop aan het bekijken. Uit de beelden van de actie blijkt wel dat het gaat om een vorm van overlast die als provocerend en bedreigend kan worden ervaren. Joodse mensen in de betrokken wijk werden geviseerd door beide skaters, wat ook de angstige en gechoqueerde reacties van een aantal mensen verklaart.
Joodse voetgangers werden ‘aangesproken’ op de politiek die de staat Israël voert tegenover de Palestijnen. Kritiek uiten op de politiek van de staat Israël is op zich mogelijk. Spijtig genoeg viseerden de twee jongeren hierbij willekeurig individuele Belgische Joden, wat blijk geeft van vooroordelen. Dit gedrag kan zeker als antisemitisch worden gezien.
Er zou ook sprake kunnen zijn van belaging tegenover Joodse burgers. Als dat zo zou zijn, kan er sprake zijn van een verzwarende omstandigheid.
Unia betreurt de actie van beide jongeren en vraagt aan de betrokken lokale spelers om alle nodige acties te ondernemen (onderzoek, bemiddeling, dialoog enzovoort) opdat zulke feiten zich niet zouden herhalen en opdat de slachtoffers genoegdoening zouden krijgen.
Vergelijkbare artikels
Racistische aanval in station Aarschot opnieuw veroordeeld in hoger beroep
De daders die in 2018 een zwarte jongen op de treinsporen van Aarschot duwden, werden deze week door het hof van beroep van Brussel veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf, een boete van 800 euro en een schadevergoeding van 10 000 euro aan het slachtoffer.
Oorlog in Oekraïne: samen naar een daadwerkelijke bescherming voor mensen op de vlucht
Myria, Unia, het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting, het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM) en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM), verwelkomen de proactieve houding van de Belgische regering om tot een snelle bescherming te komen voor mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten.
Joyce getuigt: “Het zou al veel kunnen betekenen als deze generatie zich durft uitspreken over racisme en discriminatie”
Toen Joyce en haar vriend de boekenwinkel De Slegte in Leuven bezochten, werden ze er door een ongekende vrouw uitgescholden voor “vuile vreemdelingen”. Het filmpje dat Joyce van dat moment maakte, ging al snel viraal. Joyce stapte naar de rechtbank en kan daarbij rekenen op de steun van Unia. Hieronder vertelt ze zelf haar verhaal.
Politie Gent start nieuw loket voor haatmisdrijven
Vanaf oktober start Politie Gent met een apart onthaal op afspraak voor aangiftes van haatmisdrijven. In samenwerking met Unia kregen tien politiemedewerkers een extra opleiding.