Rechter veroordeelt voetbalsupporter wegens uitingen van antisemitisme
Antisemitische uitspraken op Facebook over een nakende voetbalmatch zijn door de Antwerpse correctionele rechtbank veroordeeld als het verspreiden van denkbeelden gegrond op ras-superioriteit of rassenhaat en het aanzetten tot haat of geweld.
“Antisemitisme blijft een probleem”, stelt Els Keytsman, directeur van Unia. “Wij nemen feiten van deze aard ernstig. We openden dan ook een dossier hierover en stelden ons burgerlijke partij. Er kan in de voetbalsport geen plaats zijn voor antisemitisme, racisme of andere uitingen van discriminatie”.
De dag voor de match had de veroordeelde, een supporter en voorzitter van de supportersvereniging van Beerschot Wilrijk, via Facebook opgeroepen om een omstreden lied te zingen. Onder zijn Facebook-bericht werden enkele haatdragende reacties tegenover Joden gepost. Deze reacties gingen over Hitler, het ‘jagen op joden’ en de holocaust. De feiten zijn ernstig. Ze getuigden volgens de rechter van een gebrek aan verantwoordelijkheid als voorzitter van een supportersvereniging en gaan in tegen een tolerante maatschappij, dragen bij tot het denigreren van een bevolkingsgroep op basis van afkomst.
De correctionele rechtbank van Antwerpen gaf op 4 november 2020 het signaal dat zulke uitingen van antisemitisme niet door de beugel kunnen. Ze achtte de feiten bewezen en veroordeelde de beklaagde tot een werkstraf van 50 uur.
De rechter kende aan Unia provisioneel 1 euro toe voor de morele schade. Daarnaast kreeg Unia 100 euro toegekend voor materiële schade.
Grenzen aan wat kan
Volgens de rechter zijn uitlatingen zoals die van de beklaagde schadelijk voor het werk van Unia en maken ze extra inspanningen noodzakelijk. De strafzaak over deze feiten en de burgerlijke partijstelling van Unia zetten de doelstellingen van de Antiracismewet in de verf en onderstrepen dat er grenzen zijn aan wat maatschappelijk wel of niet kan. De veroordeelde Beerschotsupporter moet ook 240 euro aan rechtsplegingskosten betalen.
Een groep supporters van Beerschot Wilrijk bleek bij een voetbalwedstrijd in april 2018 ook al anti-Joodse gezangen zoals: “Wij zijn anti-Joden. We sleuren, we kloppen, we steken ze neer, want wij zijn anti-Joden” te hebben gezongen. Of nog: “Mijn vader was bij de Gestapo, mijn moeder zat bij de SS. Samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best.” In hun supportersvak – het thuisvak – werd destijds een paars spandoek opgehangen met daarop een doorgekruiste Davidster.
De veroordeelde was met de feiten uit april 2018 niet aan zijn proefstuk toe. Zo werd op 31 maart 2018 ook al een proces-verbaal tegen hem opgesteld nadat hij de Hitlergroet had gebracht tijdens de match van Beerschot Wilrijk tegen Eupen.
Voor Unia waren ook de feiten van april 2018 een treffend voorbeeld van antisemitisme, met andere woorden van uitingen die de Joodse gemeenschap of mensen met een Joodse achtergrond viseren.
Vergelijkbare artikels
Identitaires Ardenne: twee beheerders krijgen zes maanden celstraf zonder uitstel
De correctionele rechtbank van Neufchâteau deed op 22 oktober 2020 een uitspraak in een zaak van online hatespeech. De twee beheerders van de Facebookpagina Identitaires Ardenne werden schuldig bevonden aan het aanzetten tot haat en geweld.
Racisme op Facebook blijft niet ongestraft
De rechtbank van Kortrijk heeft op 3 juni 2020 een man uit Hooglede veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf met drie jaar uitstel en een geldboete van 800 euro (200 euro effectief en 600 euro met drie jaar uitstel). De veroordeelde publiceerde op Facebook in 2018 diverse racistische berichten onder het alias J.V.L. . "De man zette aan tot haat en geweld", zegt Unia, dat zich burgerlijke partij stelde in de zaak.
Antisemitisme blijft pijnlijk aanwezig
75 jaar geleden werden de overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz bevrijd. Helaas is antisemitisme vandaag nog lang niet verdwenen.
Oproepen tot haat op de radio: Raad van State bevestigt sanctie tegen RTBF
De Raad van State heeft het beroep van de RTBF verworpen. De Franstalige openbare omroep betwistte de sanctie die de Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA) haar had opgelegd. Die sanctie kwam er nadat presentator Alain Simons op de radio Vivacité Charleroi uitspraken deed die aanzetten tot haat. Unia en de CSA zijn tevreden met deze beslissing van de Raad van State.