Afstandsonderwijs: Unia vraagt extra aandacht voor kwetsbare groepen
Niet alle leerlingen en studenten zijn gelijk als het gaat om de recente beslissingen over afstandsonderwijs in het middelbaar en hoger onderwijs. Om te voorkomen dat zij in de komende weken/maanden afhaken of hun studie opgeven, moet er rekening worden gehouden met de moeilijke situatie van leerlingen en studenten uit kwetsbare groepen. Unia roept de betrokken onderwijsinstellingen dan ook op om bij de praktische organisatie van cursussen en bij hun evaluatiemethoden rekening te houden met álle leerlingen en studenten.
Net zoals in april 2020, vestigt Unia de aandacht op het feit dat afstandsonderwijs organiseren een enorme taak is voor alle leerlingen en studenten. Voor de meest kwetsbare groepen betekent het echter een nog grotere uitdaging.
Kwetsbare groepen hebben het moeilijker om thuis te studeren
Niet alle leerlingen of studenten beschikken over dezelfde middelen om sommige of alle cursussen online te kunnen volgen. Ze hebben niet allemaal een computer of een aparte ruimte thuis om cursussen te volgen of te studeren. Het gebeurt ook dat ze voor jongere broers en zussen moeten zorgen of dat ze de ruimte en apparatuur met hun ouders moeten delen.
Unia vraagt daarom de scholen om rekening te houden met de specifieke realiteit van elke leerling of student om iedereen de kans te geven om zijn of haar schoolwerk in correcte en vergelijkbare omstandigheden uit te voeren.
Denken aan redelijke aanpassingen
Leerlingen en studenten met een handicap hebben recht op specifieke onderwijs- en organisatievoorzieningen om hun opleiding af te ronden. Bij cursussen voor afstandsonderwijs moesten sommige aanpassingen worden bijgesteld en dat heeft soms tijd gekost.
Unia vraagt de scholen om in het bijzonder aandacht te hebben voor de specifieke behoeften van leerlingen en studenten met een handicap.
Tot slot nodigt Unia de scholen uit om deze maatregelen te nemen in overleg met de betrokken spelers: CLB's, onderwijzend personeel, leerlingen-, studenten- en ouderverenigingen, ondersteunende diensten voor studenten met een handicap, sociale diensten enz. Het recht op onderwijs is niet vrijblijvend en inclusief onderwijs blijft een recht, ook in tijden van gezondheidscrisis.
Zie ook
- Eerlijke klassenraden essentieel om moeilijk schooljaar af te sluiten
- Ondersteuning voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het COVID-19-beleid
- Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede vragen universiteiten en hogescholen extra aandacht te hebben voor kwetsbare groepen
- Opinie: De verleiding weerstaan
- Unia neemt het op voor samen-leven, ook in tijden van coronacrisis
Vergelijkbare artikels
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Eerlijke klassenraden essentieel om moeilijk schooljaar af te sluiten
Klassenraden moeten extra aandacht besteden aan de verschillende sociale realiteiten van leerlingen tijdens deze coronaperiode. Dat vragen Unia en het Steunpunt tot bestrijding van armoede. Door helder te communiceren en leerlingen en ouders bij de klassenraden te betrekken, krijgen de beslissingen van de klassenraden een breder draagvlak.
Diversiteitsbarometer Unia: kansenongelijkheid onderwijs onder de loep
De kansenongelijkheid in het Vlaamse onderwijs blijft een onaanvaardbare realiteit en vloeit voor uit de manier waarop het onderwijs is georganiseerd en uit de blik van scholen op hun leerlingen. Dat is de rode draad die loopt in een nieuwe studie van KU Leuven, UGent en ULB in opdracht van Unia.
Testaankoop en Unia verzetten zich tegen discriminerende ticketprijzen NMBS
Consumentenorganisatie Testaankoop en gelijkekansencentrum Unia stellen NMBS een ultimatum om haar tariefbeleid aan te passen en overwegen een rechtszaak. Sommige vervoerbewijzen bij NMBS kunnen goedkoper worden aangeschaft via de app dan aan het loket en de verkoopautomaten. Andere vervoerbewijzen worden dan weer uitsluitend via de app aangeboden. Pech voor reizigers die de aankoop en het gebruik van een smartphone niet kunnen bekostigen en/of niet in staat zijn daarmee te werken?