Discriminatie op het werk: het belang van een tweesporenbeleid
Uit recent onderzoek van onderzoeker Louis Lippens en professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) blijkt dat er bij de toegang tot arbeid op globaal niveau nog steeds fors gediscrimineerd wordt op grond van leeftijd, handicap, fysieke aantrekkelijkheid en etnische origine. De discriminatie lijkt over de jaren heen ook niet af te nemen, ondanks de verhoogde aandacht die in vele landen wordt besteed aan antidiscriminatiebeleid. Om voorbij die impasse te geraken, moet volgens Unia ingezet worden op twee sporen: het inzetten van praktijktesten en meer aandacht voor preventie van discriminatie.
Inzetten van praktijktesten
Unia blijft de diverse overheden van ons land oproepen om het voorbeeld van de federale en de Brusselse regering te volgen en inspectiediensten de mogelijkheid te bieden om praktijktesten te kunnen inzetten op basis van objectieve aanwijzingen oftewel ‘knipperlichten’ over mogelijke discriminatie. Aan de hand van algoritmes die databanken systematisch doorzoeken op mogelijke discriminerende praktijken of, eenvoudiger, het vergelijken van de personeelssamenstelling van een bedrijf met de gemiddelde samenstelling van werknemers in die sector, kan een inspectiedienst dan gerichte controles uitvoeren.
Steeds meer steden en gemeenten willen ook zelf bijdragen aan een performant(er) antidiscriminatiebeleid en organiseren ook zelf praktijktesten. Zo lanceerde de Stad Gent diverse praktijkonderzoeken op de arbeidsmarkt. En de stad Antwerpen voerde in 2020 via correspondentietesten een nulmeting op uit sectorniveau. De Stad rolt nu een verbeterplan uit en plant een tweede meting die moet aantonen of het verbeterplan effet heeft gehad. Unia waardeert deze inspanningen van de steden en gemeenten en blijft hen hierin ondersteunen.
Preventie van discriminatie
Naast controle en handhaving is ook preventie belangrijk. Unia pleit daarom voor het verplichten van een preventiebeleid inzake gelijke behandeling om discriminatie op het werk te voorkomen. De bestaande diensten voor preventie en bescherming op het werk, overheidsorganisaties en diversiteitsconsulenten van de sociale partners kunnen daarbij ondersteuning bieden. Een belangrijk onderdeel van een preventiebeleid voor gelijke behandeling bestaat uit het uitwerken van een interne meldingsprocedure die de werkgever toelaat om spoedig en gepast te reageren als er zich risicosituaties voordoen.
Vergelijkbare artikels
Unia en de werkgeversorganisaties versterken hun samenwerking
De werkgeversorganisaties en Unia vernieuwen de samenwerkingsovereenkomst die ze aangingen in 2019. De nieuwe overeenkomst, die over drie jaar loopt, toont aan dat diversiteit voor de privésector een prioriteit is en blijft.
eDiv: online tool voor een diverse en inclusieve werkomgeving
eDiv is een gratis online tool om Belgische ondernemingen en overheden te helpen een inclusieve en diverse werkomgeving op te zetten, te ontwikkelen en te monitoren. Veel bedrijven maken er al gebruik van, dus aarzel niet en test het uit!
Unia en ABVV geven hun samenwerking een nieuwe impuls
“Sinds 1 oktober 2004 hadden we al samenwerkingsakkoorden met de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB”, aldus Keytsman. “Maar die akkoorden beantwoordden niet meer aan de realiteit. Zowel voor Unia als voor de vakbonden is er veel veranderd. Het werd dus nodig om de akkoorden te vernieuwen”. Eind 2019 tekende Unia al een ander nieuw samenwerkingsakkoord met een andere grote vakbond, het ACV.
Nieuwe gids over personeelswerving: sociale partners stellen diversiteit voorop
De Nationale Arbeidsraad heeft een praktijkgids gepubliceerd om diversiteit en gelijke behandeling bij personeelswerving te bevorderen. Unia, die ondersteuning bood bij het uitwerken van de gids, is tevreden dat de sociale partners met dit resultaat naar buiten komen.