Een assistentiehond tussen de zebra’s? Dat kan, dankzij Unia !
Personen die met een assistentiehond een dierenpark willen bezoeken, mogen hierbij niet worden gediscrimineerd. Een assistentiehond kan veilig worden binnengelaten. Dat oordeelde een Luikse rechter nadat Unia naar de rechtbank stapte.
Het dierenpark Le Monde Sauvage, op een mooie zomerdag. Myriam* viert er haar tiende verjaardag. Pony’s, geitjes en herten zijn van de partij, taart en plezier voor iedereen. Dan, verbijstering alom: Jonas, de lievelingsoom van Myriam, kan er niet bij zijn. Zijn trouwe geleidehond, Fado, mag niet binnen in het park. Jonas heeft Fado absoluut nodig. Hij gaat dus terug naar huis. Bittere nasmaak voor Myriam.
Goed nieuws : de rechtbank van eerste aanleg van Luik (onlangs bevestigd door het Hof van beroep van Luik) stelt dat dit verbod op assistentiehonden discriminerend is. Assistentiehonden kunnen namelijk op een veilige manier binnengelaten worden in het park.
Vele andere Belgische parken aanvaarden trouwens al lang assistentiehonden. Na een soort ‘testbezoek’ met gespecialiseerde organisaties, dierenartsen, de verzorgers, en Unia, hebben die parken zones aangeduid waar assistentiehonden veilig kunnen rondlopen. Sommige zones, zoals de roofvogelshow of de zone van de grote katachtigen, zijn verboden. Andere zones, zoals die bij de olifanten, zijn toegankelijk als de verzorgers worden verwittigd. Dat is het resultaat van een prachtige samenwerking tussen verschillende spelers. Dankzij deze samenwerking kunnen personen met een handicap (bijna) zoals iedereen genieten van een dagje uit met kinderen, familie of vrienden.
Het laatste woord aan de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg:
“Assistentiehonden zijn noodzakelijk voor de zelfstandigheid van hun baasje. De hond maakt het voor zijn baasje mogelijk zich te verplaatsen, een sociaal leven te leiden, moeilijke handelingen uit te voeren, een epilepsieaanval te voorkomen, … Neem de assistentiehond weg, en je ontneemt de persoon zijn/haar autonomie, je maakt hem/haar opnieuw afhankelijk van anderen voor activiteiten die voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn. Of erger, je maakt het hem/haar onmogelijk om deel te nemen aan die activiteiten.”
Wil je hulp om jouw voorzieningen toegankelijk te maken voor assistentiehonden? Of heb je een assistentiehond en word je geweigerd op een publieke plek? Neem gerust contact op met Unia.
* Deze namen zijn om privacyredenen veranderd.
Vergelijkbare artikels
Nieuwe parkeerverordening in Brussel benadeelt personen met een handicap
Vanaf 8 juli 2023 kan gratis parkeren voor personen met een handicap in het Brusselse gewest alleen nog met een digitale registratie. Unia roept de Brusselse autoriteiten op deze verordening te herzien.
Digitale kloof: hoe ongelijkheden verminderen?
De digitalisering van onze maatschappij heeft gevolgen voor de rechten van de meest kwetsbaren. Unia heeft deze transformatie geanalyseerd in het licht van de antidiscriminatiewetgeving. Samen met het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting publiceerde Unia een advies met aanbevelingen om het wettelijk kader te verbeteren.
Unia bezorgd over gestemde parkeerordonnantie in Brussels Parlement
Afgelopen vrijdag stemde het Brusselse Parlement een nieuwe parkeerordonnantie. In de gewijzigde tekst wordt gratis parkeren voor personen met een handicap afhankelijk gemaakt van zogenaamde ‘preregistratie’. En dat in alle gemeenten waar Parking.brussels instaat voor het toezicht en ook in andere gemeenten die hiertoe beslissen. Personen met een handicap die niet vooraf zijn ingeschreven, moeten het vaste parkeertarief betalen, zonder de mogelijkheid om dit aan te vechten en te laten annuleren.
Controle via scan-cars blijkt discriminerend voor personen met een handicap
Sinds 2020 voert Parking.brussels in verschillende gemeenten in het Brussels Gewest parkeercontrole via scan-cars. De technologie die daarvoor wordt gebruikt laat niet toe op een efficiënte manier na te gaan of er een Europese parkeerkaart voor personen met een handicap aanwezig is in de wagen. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg achtte de praktijk discriminerend.