Een assistentiehond tussen de zebra’s? Dat kan, dankzij Unia !

19 juni 2020
Discriminatiegrond: Handicap

Personen die met een assistentiehond een dierenpark willen bezoeken, mogen hierbij niet worden gediscrimineerd. Een assistentiehond kan veilig worden binnengelaten. Dat oordeelde een Luikse rechter nadat Unia naar de rechtbank stapte. 

Het dierenpark Le Monde Sauvage, op een mooie zomerdag. Myriam* viert er haar tiende verjaardag. Pony’s, geitjes en herten zijn van de partij, taart en plezier voor iedereen. Dan, verbijstering alom: Jonas, de lievelingsoom van Myriam, kan er niet bij zijn. Zijn trouwe geleidehond, Fado, mag niet binnen in het park. Jonas heeft Fado absoluut nodig. Hij gaat dus terug naar huis. Bittere nasmaak voor Myriam.  

Goed nieuws : de rechtbank van eerste aanleg van Luik (onlangs bevestigd door het Hof van beroep van Luik) stelt dat dit verbod op assistentiehonden discriminerend is. Assistentiehonden kunnen namelijk op een veilige manier binnengelaten worden in het park.  

Vele andere Belgische parken aanvaarden trouwens al lang assistentiehonden. Na een soort ‘testbezoek’ met gespecialiseerde organisaties, dierenartsen, de verzorgers, en Unia, hebben die parken zones aangeduid waar assistentiehonden veilig kunnen rondlopen. Sommige zones, zoals de roofvogelshow of de zone van de grote katachtigen, zijn verboden. Andere zones, zoals die bij de olifanten, zijn toegankelijk als de verzorgers worden verwittigd. Dat is het resultaat van een prachtige samenwerking tussen verschillende spelers. Dankzij deze samenwerking kunnen personen met een handicap (bijna) zoals iedereen genieten van een dagje uit met kinderen, familie of vrienden.  

Het laatste woord aan de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg:

“Assistentiehonden zijn noodzakelijk voor de zelfstandigheid van hun baasje. De hond maakt het voor zijn baasje mogelijk zich te verplaatsen, een sociaal leven te leiden, moeilijke handelingen uit te voeren, een epilepsieaanval te voorkomen, … Neem de assistentiehond weg, en je ontneemt de persoon zijn/haar autonomie, je maakt hem/haar opnieuw afhankelijk van anderen voor activiteiten die voor iedereen toegankelijk zouden moeten zijn. Of erger, je maakt het hem/haar onmogelijk om deel te nemen aan die activiteiten.”  

Wil je hulp om jouw voorzieningen toegankelijk te maken voor assistentiehonden? Of heb je een assistentiehond en word je geweigerd op een publieke plek? Neem gerust contact op met Unia.

* Deze namen zijn om privacyredenen veranderd.

Vergelijkbare artikels

7 mei 2024

Europese richtlijn om burgers beter te beschermen tegen discriminatie

Unia is zeer verheugd over de goedkeuring van de richtlijn over normen voor "organen voor gelijke behandeling" door de Raad van de Europese Unie op 7 mei, onder Belgisch voorzitterschap. Dit is een belangrijke richtlijn in de huidige politieke context, omdat ze normen vastlegt om de onafhankelijkheid van gelijkheidsorganen zoals Unia te garanderen, hen te voorzien van voldoende middelen en hun mandaat en bevoegdheden te versterken.