Europa, respecteer de mensenrechten ook in de psychiatrische zorg
Unia onderschrijft mee een open brief waarin wordt gevraagd om het ontwerp-Protocol bij het Europees Verdrag over de rechten van de mens en de biogeneeskunde – het zogeheten Verdrag van Oviedo – in te trekken. Het Protocol gaat over de gedwongen opname en de gedwongen behandeling van personen in de geestelijke gezondheidszorg, en dat is in strijd met de rechten van personen met een handicap. De brief is gericht aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa en het Comité voor Bio-ethiek, dat het ontwerp-Protocol opstelde.
Wat is het ontwerp-Protocol?
In 2014 startte het Comité voor Bio-ethiek van de Raad van Europa met het schrijven van een Protocol over de gedwongen behandeling en de gedwongen opname van personen in de geestelijke gezondheidszorg. Het doel was om de rechten van mensen met psychische stoornissen te beschermen.
Waarom is het Protocol in strijd met de rechten van de mens?
Een persoon gedwongen behandelen of opnemen in de psychiatrie is in strijd met de rechten van personen met een handicap. Dat staat uitdrukkelijk in het VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap. Dit werd ondertussen bevestigd door tal van medische experts en mensenrechtenorganen. De Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa is zelf ook tegen het Protocol gekant.
Wat wil Unia dan wel?
Samen met de andere organisaties vraagt Unia om het ontwerp-Protocol bij het Verdrag van Oviedo in te trekken. We vragen om samen te werken om personen met een handicap te betrekken bij alle beslissingen die hen aangaan, en om te helpen om een einde te maken aan de gedwongen behandelingen en gedwongen opnames. We vragen tot slot ook om goede praktijken in de geestelijke gezondheidszorg in de kijker te zetten.
Vergelijkbare artikels
Internering: Europa veroordeelt België
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde België tot een schadevergoeding van 16.000 euro aan een geïnterneerde van de gevangenis in Merksplas. De man was naar het Hof gestapt omdat hij al meer dan negen jaar in de psychiatrische afdeling van de gevangenis zit, zonder aangepaste behandeling voor zijn mentale problemen.
Het recht op inclusie van personen met een handicap is nu opgenomen in de Grondwet
Na verschillende pogingen is er in deze legislatuur eindelijk een artikel ingevoegd in de Belgische Grondwet dat de rechten en vrijheden van personen met een handicap moet waarborgen. Voortaan bevat de Titel II, een artikel 22 ter dat luidt: "Iedere persoon met een handicap heeft recht op volledige inclusie in de samenleving, met inbegrip van het recht op redelijke aanpassingen".
Onderwijs: België opnieuw veroordeeld wegens gebrek aan inclusie van kinderen met een verstandelijke beperking
Het Europees Comité voor sociale rechten heeft een beslissing genomen over het recht op inclusief onderwijs voor kinderen met een verstandelijke beperking, met name in het onderwijs van de Fédération Wallonie-Bruxelles (Franse Gemeenschap): België wordt opnieuw veroordeeld. Drie jaar geleden werd ons land al veroordeeld op dit punt. Destijds ging het over het onderwijs in de Vlaamse Gemeenschap.
Personen met epilepsie worden nog altijd gestigmatiseerd
Unia is naar de rechter getrokken om een jonge arbeider te verdedigen die zijn ontslag had gekregen na een aanval van epilepsie op zijn werk. Een rechtstreekse discriminatie, oordeelde Unia. De ‘Ligue francophone belge contre l’Epilepsie’ lanceerde, samen met Unia, de voorlichtingscampagne "Aujourd’hui, osons parler de l’épilepsie".