Europa, respecteer de mensenrechten ook in de psychiatrische zorg
Unia onderschrijft mee een open brief waarin wordt gevraagd om het ontwerp-Protocol bij het Europees Verdrag over de rechten van de mens en de biogeneeskunde – het zogeheten Verdrag van Oviedo – in te trekken. Het Protocol gaat over de gedwongen opname en de gedwongen behandeling van personen in de geestelijke gezondheidszorg, en dat is in strijd met de rechten van personen met een handicap. De brief is gericht aan het Comité van Ministers van de Raad van Europa en het Comité voor Bio-ethiek, dat het ontwerp-Protocol opstelde.
Wat is het ontwerp-Protocol?
In 2014 startte het Comité voor Bio-ethiek van de Raad van Europa met het schrijven van een Protocol over de gedwongen behandeling en de gedwongen opname van personen in de geestelijke gezondheidszorg. Het doel was om de rechten van mensen met psychische stoornissen te beschermen.
Waarom is het Protocol in strijd met de rechten van de mens?
Een persoon gedwongen behandelen of opnemen in de psychiatrie is in strijd met de rechten van personen met een handicap. Dat staat uitdrukkelijk in het VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap. Dit werd ondertussen bevestigd door tal van medische experts en mensenrechtenorganen. De Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa is zelf ook tegen het Protocol gekant.
Wat wil Unia dan wel?
Samen met de andere organisaties vraagt Unia om het ontwerp-Protocol bij het Verdrag van Oviedo in te trekken. We vragen om samen te werken om personen met een handicap te betrekken bij alle beslissingen die hen aangaan, en om te helpen om een einde te maken aan de gedwongen behandelingen en gedwongen opnames. We vragen tot slot ook om goede praktijken in de geestelijke gezondheidszorg in de kijker te zetten.
Vergelijkbare artikels
Internering: Europa veroordeelt België
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde België tot een schadevergoeding van 16.000 euro aan een geïnterneerde van de gevangenis in Merksplas. De man was naar het Hof gestapt omdat hij al meer dan negen jaar in de psychiatrische afdeling van de gevangenis zit, zonder aangepaste behandeling voor zijn mentale problemen.
Geen grote vooruitgang in het leven van personen met een handicap
Op 3 december 2019, de Werelddag voor Personen met een Handicap, lanceerde Unia een bevraging om personen met een handicap hun zeg te laten doen over tien grote thema’s. In totaal werkten 1144 personen mee aan dit onderzoek. We zijn nu een jaar later en kunnen de resultaten van de bevraging bekendmaken.
Diversiteitsplan Gent: kansen voor een inclusieve stad
De stad Gent presenteerde dinsdag haar nieuw plan voor meer diversiteit en inclusie bij het stadspersoneel. Gent wil dat haar personeelsbestand een betere afspiegeling vormt van de lokale samenleving, en stelt nu een kader voor om dat te realiseren. Unia reageert enthousiast op de voorstellen.
Hoe pak je discriminatie en haat aan? Een opdracht voor het gerecht én voor de hele samenleving
Politici, het gerecht en de politie maken zich al lang zorgen over haatmisdrijven. Toch moeten we vaststellen dat heel wat dossiers van deze aard worden geseponeerd en geen juridisch gevolg krijgen. Het is ook geweten dat slachtoffers van haatmisdrijven soms terughoudend zijn om stappen te ondernemen om hun rechten te verdedigen.