Hoe Unia in 2019 de rechten van personen met een handicap verdedigde
Unia luistert naar mensen met een handicap en verdedigt hun rechten. In 2019 namen we de strijd voor hun mensenrechten opnieuw ter harte. Hieronder een overzicht van onze acties.
614 mensen geholpen
Unia opende 614 nieuwe dossiers in 2019 over het criterium 'handicap'. Dat is 23,2% van alle dossiers.
1. Handicap & werk: 195 dossiers
Burgers met een handicap contacteerden ons het meest over discriminatie op het werk. De dossiers gaan vooral over de werkorganisatie en de arbeidsomstandigheden (86 dossiers), over ontslagen (47 dossiers) en over discriminatie tijdens het wervingsproces (40 dossiers).
In het merendeel van deze dossiers werden redelijke aanpassingen door de werkgever geweigerd.
2. Handicap & onderwijs: 166 dossiers
In het onderwijs tonen de meeste dossiers vooral het ontbreken van redelijke aanpassingen aan zoals het gebrek aan pedagogische ondersteuning, weigeren van inschrijvingen in scholen, uitsluitingen of het niet mogen meegaan op schooluitstappen ...
3. Handicap & goederen en diensten: 162 dossiers
In het domein goederen en diensten hielpen we mensen vooral bij problemen met toegang tot huisvesting (44 dossiers), het openbaar vervoer (38 dossiers), toegang tot overheidsdiensten (20 dossiers) en gezondheid (20 dossiers).
Unia zoekt altijd eerst naar oplossingen via dialoog met de betrokken partijen. Bijvoorbeeld:
- Toegankelijke schaatsbanen op kerstmarkten voor iedereen
- Redelijke aanpassingen voor een dove studente
- Vervanging van een ligbad in een sociale woning
Unia trok vier keer naar de rechtbank in 2019 om op het werk gediscrimineerde burgers omwille van hun handicap te ondersteunen. Elk rechtszaak resulteerde in een veroordeling. De wettelijk voorziene forfaitaire schadevergoeding van zes maanden brutoloon werd telkens toegekend.
Nieuwe dossiers rond handicap per domein in 2019 (n = 614)

Unia = expertise in handicap
1. Stemrecht: deelname van personen met een handicap aan verkiezingen
Unia leidde een studie over burgerparticipatie van mensen met een verstandelijke en/of psychische handicap. Hieruit blijkt dat deze groep het slachtoffer is van ernstige vooroordelen. Nochtans toont het onderzoek dat mensen met een verstandelijke en/of psychische handicap evenveel belangstelling hebben voor politiek dan andere mensen. Maar ze komen daarin wel veel obstakels tegen.
2. Inclusief onderwijs
Unia wil de overheden begeleiden naar een steeds meer inclusief onderwijssysteem, ongeacht de origine, de situatie van de handicap of het sociaaleconomisch niveau van de leerlingen. Daarom verzamelden we politieke, organisatorische en pedagogische ervaringen die inspirerend werken.
- Raadpleeg het wettelijk kader in België en de concrete positieve ervaringen.
In het kader van een Europees project, werkte Unia ook een leertraject uit over inclusief onderwijs. Met dit traject biedt Unia handvaten aan om een positieve houding en een empirisch ondersteund beleid te bevorderen. Eind 2019 werden de eerste opleidingen georganiseerd.
Verder werkte Unia nog een leidraad uit die het CLB, de school en de ouders handvaten aanreikt om het overleg rond redelijke aanpassingen voor leerlingen met een (gemotiveerd) verslag kwaliteitsvol te laten verlopen.
3. Toegankelijkheid ziekenhuizen en Vlaamse gemeenten
Unia werkte tot slot een studierapport uit met aanbevelingen over de toegankelijkheid van ziekenhuizen voor dove personen en slechthorenden. Deze aanbevelingen kwamen tot stand in samenwerking met verschillende partnerorganisaties op het terrein.
Vergelijkbare artikels
Personen met epilepsie worden nog altijd gestigmatiseerd
Unia is naar de rechter getrokken om een jonge arbeider te verdedigen die zijn ontslag had gekregen na een aanval van epilepsie op zijn werk. Een rechtstreekse discriminatie, oordeelde Unia. De ‘Ligue francophone belge contre l’Epilepsie’ lanceerde, samen met Unia, de voorlichtingscampagne "Aujourd’hui, osons parler de l’épilepsie".
Geen grote vooruitgang in het leven van personen met een handicap
Op 3 december 2019, de Werelddag voor Personen met een Handicap, lanceerde Unia een bevraging om personen met een handicap hun zeg te laten doen over tien grote thema’s. In totaal werkten 1144 personen mee aan dit onderzoek. We zijn nu een jaar later en kunnen de resultaten van de bevraging bekendmaken.
Coronacrisis heeft dramatische impact gehad op personen met handicap
De coronacrisis heeft erg diepe sporen nagelaten in de levens van personen met een handicap en hun families. Ze voelden zich in de steek gelaten of hadden het idee dat ze niet echt meetelden. Mantelzorgers raakten uitgeput. Dat blijkt uit een enquête van Unia die werd beantwoord door 865 mensen, onder wie 502 personen met een handicap en 363 familieleden.
Oproep aan personen met een handicap: wat is de impact van de coronamaatregelen op jouw leven?
Heb jij een handicap of ben je een naast van een persoon met een handicap? Heb je even tijd om deze korte vragenlijst in te vullen?